Uniunea Europeană, dezbinată de Putin cu ajutorul preţului gazelor. Documentele secrete de la Bruxelles
Documente UE dezvăluite abia acum arată că Rusia a folosit exporturile de gaze pentru a dezbina statele Uniunii Europene şi a influenţa Comisia Europeană.
Documentele citate de Telegraph arată că Gazprom şi-ar fi folosit forţa pentru a exercita presiuni asupra statelor vulnerabile din estul Europei şi pentru a fragmenta piaţa energetică a Uniunii Europene prin politicile sale de preţuri. Germania, de pildă, ar fi primit o ofertă mult mai avantajoasă, pentru care costurile au fost plătite de statele est-europene.
Un document al Comisiei Europene care a ajuns în posesia presei arată că Gazprom a operat practic ca un instrument de politică externă al Kremlinului. Astfel, Bulgaria a fost tratată ca o colonie, ţara fiind complet dependentă de gazele ruseşti. Ar fi existat diverse forme de „şantaj şi intimidare” la adresa guvernului de la Sofia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceleaşi documente arată că Polonia a fost obligată să plătească un preţ exorbitant pentru gaze – 350 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, faţă de 200 de dolari, cât a plătit Germania.
Motivul ar fi fost acela că Polonia trebuia pedepsită pentru că a refuzat să cedeze controlul asupra unei părţi din infgrastructura sa de transport a gazelor ruşilor, în vreme ce guvernul de la Berlin a fost un apărător constant al intereselor Gazprom.
Şi statele baltice ar fi fost tratate diferit, în funcţie de relaţiile lor cu Moscova. Un alt document arată că Gazprom a încercat să blocheze vânzările de gaze în Slovacia, Polonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Estonia, Republica Cehă şi Bulgaria pentru a „segmenta piaţa comună pe baza frontierelor naţionale”
În plus, situaţia ar fi fost foarte bine cunoscută la Bruxelles, dar CE ar fi preferat să „închidă ochii” pentru a ajunge la un acord cu Moscova, încălcând astfel reglementările europene. Comisia ar fi promis chiar reprezentanţilor Gazprom că îşi pot continua politica de preţuri, chiar dacă aceasta contravine reglementărilor europene-
„Statele est-euroepene au fost tratate de Comisia Europeană ca şi cum nu ar fi fost ţări membre UE”, afirmă expertul american Alan Riley, citat de Telegraph.
Sursa: Telegraph
Etichete: Rusia, Polonia, gaze, Comisia Europeana, Bulgaria, ue, Gazprom, livrare, tarile baltice,
Dată publicare:
13-04-2018 17:24