Manifestație pentru susținerea UE la Budapesta, după votul din Parlamentul European
Votul din Parlamentul european este o „mică răzbunare" împotriva Ungariei, pentru politica să mai dură față de migranți. E reacţia ministrul de externe de la Budapesta, ca un „ecou" al premierului Viktor Orban.
Reunit în sesiune plenară la Strasbourg, parlamentul a cerut lansarea unei proceduri împotriva Ungariei, pentru punerea în pericol a valorilor Uniunii Europene. Încă de la dezbaterile de dinaintea votului, Orban a spus că raportul, care a fost, până la urmă, adoptat, „insultă Ungaria şi onoarea naţiunii ungare".
În raportul prezentat de eurodeputata ecologista Judith Sargentini, Guvernul condus de Viktor Orban a fost acuzat de atacuri asupra mass-media, a minorităților, dar și asupra sistemului juridic, acuzații pe care premierul maghiar le-a respins. Nici ministrul de Externe nu s-a lăsat mai prejos.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei: „Decizia Parlamentului European nu e nimic mai mult decât o mică răzbunare împotriva Ungariei, pusă la cale de politicienii pro-imigrație. A fost luată o decizie de condamnare a Ungariei și a poporului maghiar pentru că noi, maghiarii, am demonstrat că migrația nu este un proces necesar. Și această migrație poate fi oprită."
Peste două treimi din numărul total al eurodeputaţilor au votat pentru moţiunea de cenzură, care cere Comisiei Europene să lanseze procedura punitivă prevăzută de articolul 7 din Tratatul de la Lisabona. Adică, pedepsirea unui stat membru care pune în pericol valorile Uniunii Europene.
Şeful diplomaţiei maghiare a mai spus că Budapesta caută acum o cale de apel şi susţine că majoritatea necesară, de două treimi, nu ar fi fost obţinută dacă se luau în calcul şi cele 48 de abţineri.
Ministrul de Externe: „Acest raport este plin de minciuni patentate. Oricum, decizia a fost luată prin fraudă și, într-un fel, contravine contractelor europene."
La Budapesta, însă, mulţi maghiari şi-au exprimat susţinerea pentru Uniunea Europeană.
Protestatari: „Suntem bucuroși că Uniunea Europeană recunoaște, în sfârșit, și o spune clar lumii: Regimul Orban doar mimează democrația, este doar un simulacru de democrație pe care Orban îl prezintă străinătății. Este foarte important pentru întreaga lume să afle că el chiar este un dictator."
Votul de miercuri, de la Strasbourg, este primul de acest fel din parlamentul european, împotriva unuia dintre statele comunitare. Aceasi procedură a fost lansată şi împotriva Poloniei, la sfârşitul anului trecut, însă de Comisia Europeană. Dar, în acel caz, nu a fost dat încă un vot.
Dincolo de semnalul clar, suspendarea drepturilor de vot în UE, pentru Ungaria, este puţin probabilă, pentru că trebuie aprobată, în final, şi de liderii din Consiliul European.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Ungaria, Viktor Orban, parlamentul european, infringement, articolul 7,
Dată publicare:
13-09-2018 09:20