Manifestație pentru susținerea UE la Budapesta, după votul din Parlamentul European

13-09-2018 09:20

Votul din Parlamentul european este o „mică răzbunare" împotriva Ungariei, pentru politica să mai dură față de migranți. E reacţia ministrul de externe de la Budapesta, ca un „ecou" al premierului Viktor Orban.

Reunit în sesiune plenară la Strasbourg, parlamentul a cerut lansarea unei proceduri împotriva Ungariei, pentru punerea în pericol a valorilor Uniunii Europene. Încă de la dezbaterile de dinaintea votului, Orban a spus că raportul, care a fost, până la urmă, adoptat, „insultă Ungaria şi onoarea naţiunii ungare".

În raportul prezentat de eurodeputata ecologista Judith Sargentini, Guvernul condus de Viktor Orban a fost acuzat de atacuri asupra mass-media, a minorităților, dar și asupra sistemului juridic, acuzații pe care premierul maghiar le-a respins. Nici ministrul de Externe nu s-a lăsat mai prejos.

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei: „Decizia Parlamentului European nu e nimic mai mult decât o mică răzbunare împotriva Ungariei, pusă la cale de politicienii pro-imigrație. A fost luată o decizie de condamnare a Ungariei și a poporului maghiar pentru că noi, maghiarii, am demonstrat că migrația nu este un proces necesar. Și această migrație poate fi oprită."

Peste două treimi din numărul total al eurodeputaţilor au votat pentru moţiunea de cenzură, care cere Comisiei Europene să lanseze procedura punitivă prevăzută de articolul 7 din Tratatul de la Lisabona. Adică, pedepsirea unui stat membru care pune în pericol valorile Uniunii Europene.

Şeful diplomaţiei maghiare a mai spus că Budapesta caută acum o cale de apel şi susţine că majoritatea necesară, de două treimi, nu ar fi fost obţinută dacă se luau în calcul şi cele 48 de abţineri.

Ministrul de Externe: „Acest raport este plin de minciuni patentate. Oricum, decizia a fost luată prin fraudă și, într-un fel, contravine contractelor europene."

La Budapesta, însă, mulţi maghiari şi-au exprimat susţinerea pentru Uniunea Europeană.

Protestatari: „Suntem bucuroși că Uniunea Europeană recunoaște, în sfârșit, și o spune clar lumii: Regimul Orban doar mimează democrația, este doar un simulacru de democrație pe care Orban îl prezintă străinătății. Este foarte important pentru întreaga lume să afle că el chiar este un dictator."

Votul de miercuri, de la Strasbourg, este primul de acest fel din parlamentul european, împotriva unuia dintre statele comunitare. Aceasi procedură a fost lansată şi împotriva Poloniei, la sfârşitul anului trecut, însă de Comisia Europeană. Dar, în acel caz, nu a fost dat încă un vot.

Dincolo de semnalul clar, suspendarea drepturilor de vot în UE, pentru Ungaria, este puţin probabilă, pentru că trebuie aprobată, în final, şi de liderii din Consiliul European.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Exclusiv PRO TV Plus
Neti Sandu, previziuni pentru anul 2021. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

20:05
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26