Ungaria a lansat o campanie antieuropeana. Ce intrebari contine chestionarul "Sa oprim Bruxelles-ul!" primit in fiecare casa
Ungaria a lansat o campanie antieuropeana si le cere cetatenilor parerea privind politicile Bruxelles-ului, care, sustine Guvernul Orban, ameninta independenta tarii.
Ca sa fie limpede, chestionarul a fost intitulat "Sa oprim Bruxelles-ul!". Si a fost trimis fiecarei familii din Ungaria, a anuntat un inalt oficial guvernamental.
"Urmează mari decizii si lupte, iar Ungaria poate sa iasa victorioasa doar daca are sustinerea intregii tari", a explicat Bence Tuzson, ministru de stat din cabinetul Orban, responsabil pentru comunicarea guvernamentala, la lansarea campaniei "Sa oprim Bruxelles-ul!"
Chestionarul are sase intrebari, in special privind migratia.
"Ce ar trebui sa faca Ungaria atunci cand, in pofida unei serii recente de atacuri teroriste în Europa, Bruxelles-ul vrea sa o oblige să lase migrantii sa intre liberi?", este una dintre intrebarile ce are ca variante de raspuns - "permite ca acesti migranti sa circule liber in tara" sau "ii tine sub supraveghere, asteptand ca autoritătile sa se pronunte in cazul lor".
Guvernul Viktor Orban a ordonat plasarea in detentie a migrantilor la frontiera - unde sunt amenajate tabere de containere - pana cand autoritatile se pronunta asupra cererilor de azil. Dar, comisarul european pentru migratie a cerut Ungariei sa se conformeze normelor europene in privinta solicitantilor de azil.
Dimitris Avramopoulus, comisar UE pentru Migratie: "Voi, maghiarii, ati luptat in trecut pentru o Europa fara frontiere, pentru libertatea de miscare, asa ca nu am vrea sa ne intoarcem la "fortareata Europa".
O alta intrebare a chestionarului "Sa oprim Bruxelles-ul!" se refera la ONG-urile internationale care, potrivit Guvernului, sustin imigratia ilegala sau se amesteca scandalos in afacerile interne ale tarii.
De luni de zile, Executivul de la Budapesta incearca sa reprime diferite ONG-urile pe care le descrie drept "politice" sau formate din "militanti mercenari". In centrul criticilor se afla in special organizatiile fondate de miliardarul de origine ungara George Soros. Nu a scapat nici Universitatea Central Europeana, finantata, de asemenea, cu banii fundatiei Soros.
Premierul Orban a acuzat institutia de invatamant superior ca a "trisat" in procesul de acordare a diplomelor si ca incalca reglementarile ungare.
Michael Ignatieff, presedinte si rector CEU: "Niciodata nu vom inchide aceasta Universitate. Vreau sa fiu bine inteles: Aceasta Universitate este si va fi mereu in deplina conformitate cu fiecare reglementare din legea maghiara."