Unde se situeaza Romania pe HARTA tarilor care baga cei mai multi bani in bugetul Uniunii Europene. Germania ocupa primul loc
Taberele pro si anti-Brexit s-au confruntat din nou intr-o dezbatere televizata joi seara asupra imigratiei si economiei, temele centrale ale campaniei, cu doua saptamani inaintea referendumului privind mentinerea Marii Britanii in UE.
Taberele pro si anti-Brexit s-au confruntat din nou intr-o dezbatere televizata joi seara asupra imigratiei si economiei, temele centrale ale campaniei, cu doua saptamani inaintea referendumului privind mentinerea Marii Britanii in UE.
Dezbaterea a avut loc intre fostul primar al Londrei si principala figura a taberei pro-Brexit, Boris Johnson, si Nicola Sturgeon, prim-ministru scotian si sustinator al mentinerii in UE, la canalul ITV, iar scena a fost impartita cu alti patru invitati, doi pro-Brexit si doi sustinatori ai status quo-ului.
De la pupitre, cei din tabara pro-Brexit au cerut din nou britanicilor "sa recapete controlul" frontierelor si institutiilor lor, o formula pe care o repeta de la inceputul campaniei.
Boris Johnson a acuzat UE in special ca se transforma in "Statele Unite ale Europei", lipsind Marea Britanie de suveranitatea ei. insa dna Sturgeon a raspuns ca Regatul Unit este independent, la fel ca Franta sau Germania in special, iar obiectivul UE este de "a lucra impreuna pentru binele tuturor".
Dar mai ales temele economiei - care risca sa sufere potrivit pro-UE - si imigratia - care ar putea exploda potrivit pro-Brexit - au alimentat din nou dezbaterea. Toata lumea s-a acuzat de minciuni.
O alta nemultumire a celor care se declara in favoarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana este legata de sumele de bani cu care tarile cotizeaza anual. Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeana, pe primul loc se situeaza Germania, care din 2006 pana in 2014 a platit cu 9,930 milioane de euro mai mult decat ar fi trebuit, urmata de Marea Britanie, cu 6,7 milioane de euro. In top urmeaza Franta, Italia, Belgia si Olanda, cu contributii insemnate la bugetul Uniunii.
La polul opus se situeaza Polonia, Grecia, Portugalia, Spania si Romania, tari care au primit mai mult sprijin financiar din partea UE decat au oferit.
Dezbaterea s-a incheiat in jurul orei 22.00 locale (21.00 GMT), cu doar doua ore inainte de inchiderea la miezul noptii a inscrierilor pentru votul din 23 iunie.
In ciuda protestelor taberei pro-Brexit, parlamentarii britanici au aprobat joi dupa-amiaza prelungirea perioadei de inscriere pentru votul la referendum, dupa o pana informatica ce a impiedicat zeci de mii de persoane sa se inregistreze marti seara, aminteste AFP.
Pana s-a produs in ultimele ore ale termenului initial. Aproape 250.000 de persoane au incercat sa se conecteze in ultimul moment marti seara si site-ul de inscriere a cazut.
Sursa: Agerpres
Etichete: Marea Britanie, uniunea europeana, contributii, bani, tari, brexit,
Dată publicare:
10-06-2016 08:34