Un ziar sud-coreean a scris ca bomba nucleara a fost o "pedeapsa divina". Japonia protesteaza

Ultima actualizare: 26-05-2013 06:48
Proteste in Coreea de Sud fata de Japonia

Japonia a protestat joi fata de publicarea intr-un ziar sud-coreean a unui editorial care asimileaza bombele nucleare de la Hiroshima si Nagasaki unei "pedepse divine", relateaza AFP.

"Dumnezeu recurge uneori la mana omului pentru a pedepsi actiunile diabolice ale oamenilor", scria la inceputul saptamanii cotidianul Joongang Ilbo, evocand o celebra unitate japoneza din al Doilea Razboi Mondial, Unitatea 731.

Cu sediul in nord-estul Chinei, la Harbin, aceasta unitate a fost o sectie secreta, in cadrul unor cercetari biologice si chimice, care a efectuat experiente pe oameni, in cursul Razboiului chinezo-japonez (1937-1945) si celui de al Doilea Razboi Mondial, si anume asupra unor prizonieri chinezi, sud-coreeni si rusi.

"Strigatele (victimelor) au ajuns la cer, iar bombele atomice au cazut asupra Hiroshima si Nagasaki", continua cotidianul, vorbind despre o "pedeapsa divina si represalii umane".

Secretarul general al Guvenului japonez Yoshihide Suga a calificat joi acest articol ca "deosebit de dezonorant". "Tara noastra este singura care a fost lovita de bomba atomica. Nu vom ierta niciodata asemenea comentarii", a continuat el.

Bomba "Little Boy" lansata asupra orasului Hiroshima de bombardierul american de tip B-29 "Enola Gay" s-a soldat cu 140.000 de morti. Cea lansata trei zile mai tarziu, pe 9 august, asupra orasului Nagasaki s-a soldat cu aproximativ 70.000 de morti. Sase zile mai tarziu Japonia a capitulat.

Editorialul ziarului sud-coreean este publicat intr-un context deja foarte dificil intre Tokyo si Seul, in urma unor declaratii ale primarului orasului Osaka, care a justificat existenta "femeilor de reconfortare", asiatice inrolate de fortele armate in bordeluri de campanie ale armatei imperiale japoneze in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.

Toru Hashimoto a declarat saptamana trecuta ca "femeile de reconfortare" reprezentau o "necesitate".

Majoritatea istoricilor apreciaza ca aproximativ 200.000 de femei asiatice au fost reduse la sclavie sexuala de catre Japonia, cele mai numeroase fiind coreene, chineze si filipineze. "Suntem profund dezamagiti ca un oficial apara asemenea crime inumane", a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a Ministerului sud-coreean de Externe.

"Socati si furiosi", a reactionat o purtatoare de cuvant a Cancelariei chineze, Hong Lei. "De modul in care isi va aborda trecutul depinde viitorul Japoniei", a adaugat ea.

Inclusiv aliatul american a condamnat puternic afirmatiile "scandaloase si injurioase" ale lui Hashimoto.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO