Gestul controversat al premierului japonez. De ce se considera oficialii sud-coreeni jigniti
O fotografie cu premierul japonez in cabina de pilotaj a unui avion de vanatoare, inscriptionat cu numarul 731, era prezentata de presa sud-coreeana, care scrie ca 731 a fost numele unei unitati renumite pentru cruzimea sa in al Doilea Razboi Mondial.
In fotografie, Shinzo Abe ridica degetul mare, zambind, asezat in cabina de pilotaj a unui avion de vanatoare pentru antrenament, pe care scrie mare numarul 731.
Acesta era numarul unei unitati secrete de cercetari biologice si chimice, care a efectuat experimente pe oameni in timpul razboiului sino-japonez (1937-1945) si celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Cu baza in nord-estul Chinei, la Harbin, unitatea 731 efectua experimente pe prizonieri chinezi, sud-coreeni si sovietici.
"Provocarile fara sfarsit ale lui Abe!", se revolta Chosun Ilbo, cel mai important cotidian sud-coreean.
"Poza lui Abe reaminteste ororile unitatii 731", scrie publicatia Korea JoogAng Daily.
Fotografia a fost realizata intr-o baza militara aeriana japoneza, in prefectura Miyagi (nord-est).
"Nu exista nicio semnificatie speciala in numarul inscriptionat pe avionul de antrenament in care premierul a urcat duminica", a declarat ministrul japonez al Apararii, la Tokyo.
Relatiile Japoniei cu China si Coreea de Sud raman profund marcate de ocupatia japoneza a Peninsulei Coreene (1910-1945), iar alegerea, in decembrie, a lui Shinzo Abe, care alterneaza intre transmiterea de semnale calde si reci, a nemultumit presa si o parte a opiniei publice sud-coreene.
Premierul japonez vrea sa reformeze Constitutia pacifista a tarii sale, care ii interzice sa recurga la razboi, si doreste sa revizuiasca declaratia oficiala din 1995 privind "remuscarile" Japoniei.
El a repetat, insa, ca Guvernul pe care il conduce nu intentioneaza sa revina asupra recunoasterii din partea Japoniei a suferintelor indurate de unele popoare asiatice in timpul ultimului conflict mondial.