Un vaccin împotriva Covid-19, testat în Spania. Ce efecte adverse poate avea: ”Mi-a înghețat sângele când am citit asta”

Ultima actualizare: 08-09-2020 19:29
vaccin
Getty

Un vaccin-candidat împotriva Covid-19 al companiei americane Johnson & Johnson urmează să fie testat într-un spital din Madrid, începând de săptămâna viitoare, în cadrul primelor teste clinice în Spania.

 

Spania este cea mai afectată ţară din Europa de pandemie, cu peste 500.000 de contaminări cu noul coronavirus.

”Sunt mai multe tipuri de motivaţie”, declară coordonatorul cercetării la Spitalul La Paz din Madrid, Alberto Borobia, ”însă mulţi voluntari au peste 65 de ani sau prezintă un profil cu risc şi au decis să participe la aceste teste, pentru a se vaccina cât mai rapid posibil şi a se proteja odată cu apropierea iernii”.

Aceste teste clinice din faza 2 vizează 150 de voluntari în Spania, în urma încheierii cu succes a fazei 1 în Statele Unite şi Belgia. Însă rezultatele urmează să fie cunoacute către sfârşitul anului.

”Faptul că dispunem de date referitoare la populaţia ţării noastre va fi foarte important în privinţa analizei”, continuă el, ”pentru a dovedi eficienţa vaccinului şi a-i cunoaşte interacţiunile”.

Aproape 140 de vaccinuri împotriva Covid-19 sunt în curs de elaborare în lume, potrivit unui jurnalist de la Euronews, Jaime Velazquez.

Treizeci dintre ele sunt testate pe oameni, însă, potrivit cercetătorilor, numai zece ar urma să se dovedească eficiente.

De obicei, sunt necesari ani de zile în vederea dezvoltării unui vaccin sigur, însă, de această dată, unele ar putea fi disponibile încă de anul viitor, potrivit jurnalistului.

Britanicii de la AstraZeneca dezvoltă, în prezent, un vaccin-candidat. Teste clinice sunt în curs la Oxford, în Regatul Unit.

Madridul a comandat deja 30 de milioane de doze din acest vaccin, care ar putea fi comercializat în decembrie, în cazul în care studiile se dovedesc concludente.

 

”Fără voluntari nu există vaccin”

 

Joan Pons s-a oferit să participe voluntar în testele clinice. Un infirmier la terapie intensivă, el a văzut de aproape boala, după ce s-a aflat în primăvară în prima linie, la fel ca alţi membri ai personalului medical.

”În cazuri cu totul excepţionale, vaccinul poate conduce la un şoc anafilactic”, spune Joan Pons, un infirmier şi voluntar în cadrul testului clinic al vaccinului.

”Mi-a îngheţat sângele când am citit şi semnat asta, dar ai de ales? Fără voluntari nu există vaccin. Iar fără vaccin, virusul va continua să circule printre noi. Mi-am spus: nu se poate aşa, trebuie să terminăm cu coronavirusul într-un fel sau altul”.

Bilanţul victimelor pandemiei covid-19 a crescut la 900.000 de morţi în lume, iar India, Brazilia şi Statele Unite înregistrează cele mai multe decese.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO