Un tribunal din Londra a decis că Julian Assange nu poate fi extrădat în SUA

×
Codul embed a fost copiat

Un tribunal din Londra a respins, luni, cererea de extrădare a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în SUA, din cauza unor probleme de sănătate mentală a acestuia - au decis judecătorii, potrivit BBC News.

Judecătorul de district Vanessa Baraitser a subliniat că există dovezi despre tendințele sale sinucigașe: ”Impresia generală este aceea a unui om deprimat și uneori disperat, temător pentru viitorul său”.

În septembrie, Michael Kopelman, un psihiatru care l-a vizitat pe Assange în penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, din sud-estul Londrei, a declarat tribunalului că australianul de 49 de ani prezintă un risc de suicid "foarte ridicat" în cazul în care va trebui extrădat către SUA, unde este acuzat de dezvăluirea a sute de mii de documente confidenţiale.

Condiţiile sale de detenţie au fost denunţate şi de raportorul ONU asupra torturii Niels Melzer, care a explicat în decembrie într-o scrisoare adresată preşedintelui american Donald Trump în care a cerut graţierea lui Assange că starea de sănătate a acestuia s-a deteriorat serios "până în punctul în care viaţa îi este acum în pericol".

"L-am vizitat pe dl Assange la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh la Londra, însoţit de doi medici independenţi, şi pot să atest că sănătatea sa s-a deteriorat serios, până în punctul în care viaţa sa este acum în pericol", a explicat expertul, citat de Agerpres.

Citește și
julian assange
Julian Assange a avut doi copii cu o avocată a sa, în timp ce era refugiat în ambasadă
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În SUA, Assange trebuie să răspundă la 18 capete de acuzare, riscând o pedeapsă de 175 de ani de închisoare, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Indiferent de decizie, opinia publică se așteaptă și la un apel, ceea ce înseamnă că acest caz ar putea ajunge în final la Curtea Supremă a Regatului Unit şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Washingtonul l-a acuzat pe Assange de încălcarea Legii spionajului prin faptul că ar fi conspirat împreună cu fosta analistă militară americană Chelsea Manning pentru a publica o înregistrare video în care sunt văzuţi civili omorâţi de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak, în iulie 2007.

Documentele secrete au fost difuzate pe Wikileaks, deşi Assange a colaborat şi cu jurnalişti de la instituţii media proeminente.

Susţinătorii lui Julian Assange şi organizaţii pentru apărarea libertăţii presei îl consideră pe acesta un jurnalist de investigaţii care a adus în atenţia opiniei publice crimele de război. Organizaţia 'Reporteri Fără Frontiere' a declarat că se ''opune ferm'' extrădării lui Assange întrucât s-ar crea ''un precedent periculos pentru toţi jurnaliştii care publică informaţii clasificate care sunt de interes public''.

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Julian Assange a fost inculpat în mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legislaţiei antispionaj. Susţinătorii lui afirmă că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei. SUA îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan.

Audierile privind extrădarea lui Julian Assange în SUA au început în februarie, dar au fost amânate apoi cu câteva luni din cauza măsurilor de izolare adoptate la nivel naţional pentru a limita răspândirea COVID-19.

În prezent, Assange este încarcerat la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, din sud-estul Londrei. El s-a refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde era acuzat de viol. Julian Assange a respins mereu aceste acuzaţii, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în urmă cu trei ani.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Julian Assange ar auzi voci și ar avea tendințe de suicid în închisoare: „Ești praf, ești mort”
Julian Assange ar auzi voci și ar avea tendințe de suicid în închisoare: „Ești praf, ești mort”

Julian Assange aude voci şi are tendinţe de suicid, susţine un psihiatru care l-a examinat în închisoare.

Julian Assange a avut doi copii cu o avocată a sa, în timp ce era refugiat în ambasadă
Julian Assange a avut doi copii cu o avocată a sa, în timp ce era refugiat în ambasadă

Fondatorul site-ului de dezvăluiri WikiLeaks Julian Assange a avut doi copii cu o avocată a sa, în timp ce era refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra, în anii 2010, susţine avocata în cauză într-un interviu difuzat de Mail On Sunday.

Medici şi jurnalişti denunţă
Medici şi jurnalişti denunţă "tortura psihologică" la care este supus Julian Assange

Medici şi jurnalişti denunţă "tortura psihologică" la care este supus Julian Assange.

Julian Assange, audiat ca presupusă victimă a unor acte de spionaj
Julian Assange, audiat ca presupusă victimă a unor acte de spionaj

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost audiat vineri de un judecător spaniol cu privire la plângerea lui împotriva unei companii de securitate spaniolă, pe care o acuză că l-a spionat în interesul SUA.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.