Un tribunal din Londra a decis că Julian Assange nu poate fi extrădat în SUA

Ultima actualizare: 04-01-2021 15:44

Un tribunal din Londra a respins, luni, cererea de extrădare a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în SUA, din cauza unor probleme de sănătate mentală a acestuia - au decis judecătorii, potrivit BBC News.

Judecătorul de district Vanessa Baraitser a subliniat că există dovezi despre tendințele sale sinucigașe: ”Impresia generală este aceea a unui om deprimat și uneori disperat, temător pentru viitorul său”.

În septembrie, Michael Kopelman, un psihiatru care l-a vizitat pe Assange în penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, din sud-estul Londrei, a declarat tribunalului că australianul de 49 de ani prezintă un risc de suicid "foarte ridicat" în cazul în care va trebui extrădat către SUA, unde este acuzat de dezvăluirea a sute de mii de documente confidenţiale.

Condiţiile sale de detenţie au fost denunţate şi de raportorul ONU asupra torturii Niels Melzer, care a explicat în decembrie într-o scrisoare adresată preşedintelui american Donald Trump în care a cerut graţierea lui Assange că starea de sănătate a acestuia s-a deteriorat serios "până în punctul în care viaţa îi este acum în pericol".

"L-am vizitat pe dl Assange la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh la Londra, însoţit de doi medici independenţi, şi pot să atest că sănătatea sa s-a deteriorat serios, până în punctul în care viaţa sa este acum în pericol", a explicat expertul, citat de Agerpres.

În SUA, Assange trebuie să răspundă la 18 capete de acuzare, riscând o pedeapsă de 175 de ani de închisoare, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Indiferent de decizie, opinia publică se așteaptă și la un apel, ceea ce înseamnă că acest caz ar putea ajunge în final la Curtea Supremă a Regatului Unit şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Washingtonul l-a acuzat pe Assange de încălcarea Legii spionajului prin faptul că ar fi conspirat împreună cu fosta analistă militară americană Chelsea Manning pentru a publica o înregistrare video în care sunt văzuţi civili omorâţi de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak, în iulie 2007.

Documentele secrete au fost difuzate pe Wikileaks, deşi Assange a colaborat şi cu jurnalişti de la instituţii media proeminente.

Susţinătorii lui Julian Assange şi organizaţii pentru apărarea libertăţii presei îl consideră pe acesta un jurnalist de investigaţii care a adus în atenţia opiniei publice crimele de război. Organizaţia 'Reporteri Fără Frontiere' a declarat că se ''opune ferm'' extrădării lui Assange întrucât s-ar crea ''un precedent periculos pentru toţi jurnaliştii care publică informaţii clasificate care sunt de interes public''.

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Julian Assange a fost inculpat în mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legislaţiei antispionaj. Susţinătorii lui afirmă că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei. SUA îl acuză în special pentru că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan.

Audierile privind extrădarea lui Julian Assange în SUA au început în februarie, dar au fost amânate apoi cu câteva luni din cauza măsurilor de izolare adoptate la nivel naţional pentru a limita răspândirea COVID-19.

În prezent, Assange este încarcerat la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, din sud-estul Londrei. El s-a refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde era acuzat de viol. Julian Assange a respins mereu aceste acuzaţii, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în urmă cu trei ani.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO