Un terorist sinucigaş s-a aruncat în aer lângă ambasada SUA din Tunis

Tunisia
ConflictsW

Un dublu atentat sinucigaş a vizat vineri poliţişti care asigurau paza ambasadei SUA la Tunis, rănind cinci agenţi şi un civil, în primul atac din capitala Tunisiei în opt luni de zile, informează AFP.

 În iunie 2009, un dublu atentat sinucigaş la Tunis, revendicat de organizaţia Statul Islamic (SI), a scos în evidenţă rezistenţa grupurilor extremiste, deşi situaţia de securitate s-a ameliorat net în ţară.

Explozia de vineri s-a produs la sfârşitul dimineţii, în apropierea ambasadei americane, într-un cartier aflat la circa zece kilometri de centru, un sector protejat în permanenţă de importante baraje de securitate.

Perimetrul a fost izolat de poliţişti în stare de şoc, în timp ce zona era survolată de un elicopter, potrivit unui jurnalist al AFP. "Este greu să continui să munceşti când vii să-ţi vezi colegii răniţi", a declarat un poliţist de la faţa locului.

În momentul în care zona a fost evacuată, un tânăr de circa 20 de ani a fost arestat şi ridicat de poliţie, fără a se stabili vreo legătură până în acest stadiu cu dublul atac sinucigaş.

"Două persoane au luat drept ţintă o patrulă de securitate pe strada care duce la ambasada americană", a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat.

"Operaţiunea a provocat moartea celor doi atacatori, rănirea a cinci poliţişti şi rănirea uşoară a unui civil", a precizat ministerul, potrivit căruia "toate unităţile de securitate au fost plasate în stare de alertă ridicată".

Cordoanele de securitate au fost întărite în special în faţa Ministerului de Interne, pe principala arteră din centrul Tunis, unde circulaţia autovehiculelor a fost întreruptă.

Fiecare nou atac reaminteşte Tunisiei de atentatele sinucigaşe care au vizat-o după revoluţia din 2011.

În Tunisia este stare de urgenţă din noiembrie 2015, când a avut loc un atac sinucigaş asupra gărzii prezindenţiale în plin centrul Tunis, în care 12 agenţi au fost ucişi. Şi acest atac a fost revendicat de SI.

După căderea dictaturii în 2011, Tunisia a fost confruntată cu o ascensiune a mişcării jihadiste, responsabilă de moartea a zeci de soldaţi şi poliţişti, dar şi a numeroşi civili şi 59 de turişti străini.

În septembrie 2012 ambasada SUA a fost ţinta unor protestatari proveniţi în cea mai mare parte din mişcarea salafistă, care au demonstrat împotriva unui film islamofob realizat în SUA. Patru persoane au fost ucise şi zeci rănite în înfruntări violente între poliţie şi manifestanţi.

După o serie de atacuri care i-au vizat în special pe turiştii de pe o plajă din Sousse şi de la celebrul muzeu Bardo din Tunis în 2015, situaţia de securitate s-a ameliorat net în ultimii trei ani, notează AFP.

Atacuri împotriva forţelor de securitate au avut loc însă în continuare, în special în masivele muntoase frontaliere cu Algeria şi în capitala Tunis.

În iunie 2019, un dublu atentat sinucigaş revendicat de SI a vizat poliţişti din centrul Tunis şi a provocat moartea unuia dintre ei.

În octombrie 2018, o femeie de circa 30 de ani a declanşat un dispozitiv exploziv artizanal în apropierea unei patrule de poliţie în plin centrul oraşului, rănind 26 de persoane.

 

 

Citește și...
Polonia îşi mută rachetele Patriot la Varşovia
Polonia îşi mută rachetele Patriot la Varşovia

Polonia şi-a relocat sistemele de rachete sol-aer Patriot pe un aeroport militar din vestul Varşoviei, unde vor rămâne pentru moment, a indicat ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak într-un mesaj pe Twitter, potrivit dpa.

Zelenski le-a retras cetăţenia mai multor foşti oficiali proruşi de rang înalt
Zelenski le-a retras cetăţenia mai multor foşti oficiali proruşi de rang înalt

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a retras cetăţenia mai multor foști oficiali de rang înalt din perioada ex-preşedintelui Viktor Ianukovici, transmite BABEL, potrivit Rador.

Un mort și un rănit grav după ce un elicopter al ONU a fost atacat în Congo
Un mort și un rănit grav după ce un elicopter al ONU a fost atacat în Congo

Un soldat sud-african din "căştile albastre" a fost ucis, iar un altul grav rănit duminică de tiruri trase asupra elicopterului lor în estul Republicii Democratice Congo (RDC), a declarat un purtător de cuvânt al ONU pentru AFP.

Recomandări
România a împrumutat deja două miliarde de euro și patru miliarde de dolari în prima lună din 2023. Ce spun analiștii
România a împrumutat deja două miliarde de euro și patru miliarde de dolari în prima lună din 2023. Ce spun analiștii

Deși suntem abia în luna februarie, statul român a împrumutat o treime din banii de care are nevoie pentru tot anul 2023: două miliarde de euro și patru miliarde de dolari, de pe piețele externe.

Vremea rea va cuprinde toată România. Temperaturile minime vor ajunge chiar și la minus 20 de grade Celsius
Vremea rea va cuprinde toată România. Temperaturile minime vor ajunge chiar și la minus 20 de grade Celsius

Se anunță o săptămână cu vreme rea și nopți geroase în toată țara. Un val de frig va acoperi toate regiunile și va aduce minime de până la minus 20 de grade Celsius.

Bucureștiul ar putea rămâne fără regulamentul care oprește dezvoltatorii să construiască haotic în zonele istorice
Bucureștiul ar putea rămâne fără regulamentul care oprește dezvoltatorii să construiască haotic în zonele istorice

Bucureștiul ar putea rămâne fără singurul regulament care oprește investitorii imobiliari să construiască haotic în zonele istorice.