Un stat NATO acuză Ucraina că „şantajează” ţările care sunt favorabile negocierilor de pace: „Nu-i putem lăsa să facă asta”
Prin oprirea tranzitului ţiţeiului spre Ungaria şi Slovacia, Ucraina şantajează ţările care iau poziţie în mod consecvent în favoarea unei încetări imediate a focului şi a negocierilor de pace, a declarat vineri şeful de cabinet al premierului ungar.
Gergely Gulyas a subliniat într-o conferinţă de presă guvernamentală că "şantajul" ucrainean la adresa Ungariei şi Slovaciei pentru poziţiile lor pro-pace este "necinstit", încalcă acordurile sale cu Uniunea Europeană şi creează o ameninţare gravă pentru securitatea proviziilor de energie ale Ungariei şi Slovaciei, relatează MTI, citată de Agerpres.
"Nu este nevoie de panică în acest moment întrucât rezervele noastre sunt la un nivel ridicat", a precizat responsabilul ungar, adăugând că situaţia trebuie totuşi reglementată până în septembrie.
Gergely Gulyas a mai explicat că un alt motiv pentru care acţiunile Ucrainei sunt necinstite este faptul că această ţară importă peste 40% din electricitatea sa din Ungaria, primeşte combustibil diesel printr-o conductă din Ungaria şi peste 10% din importurile sale de motorină şi gaz natural vin tot din Ungaria.
De asemenea, a adăugat el, Ungaria oferă refugiu celor care fug din Ucraina şi de la începutul războiului desfăşoară cea mai amplă operaţiune umanitară din istoria sa.
„Nu-i putem lăsa să ne şantajeze”
"Ungaria nu vrea să şantajeze Ucraina drept ripostă; ne respectăm angajamentele faţă de ei, dar nu-i putem lăsa să ne şantajeze", a punctat Gulyas, amintind că Ungaria a cerut Comisiei Europene să medieze în această problemă, iar dacă acest lucru nu duce la rezultate, "va trebui să avem în vedere alte măsuri".
La rândul său, ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka, a declarat că restricţiile ucrainene asupra livrărilor de ţiţei încalcă numeroase prevederi ale acordului de asociere cu UE.
În cazuri care necesită măsuri urgente, Comisia Europeană va lansa un proces de consultare cu Ucraina în interval de trei zile, la iniţiativa statelor membre, deşi se poate recurge şi la arbitraj în lipsa unui rezultat satisfăcător, a menţionat Boka, potrivit căruia Ungaria examinează de asemenea dacă restricţiile asupra livrărilor de ţiţei încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi Carta energiei.