Un senator republican afirma ca Mitt Romney este practic sigur de obtinerea investiturii republicane

Dată publicare: 12-03-2012 13:46
Dată actualizare: 18-08-2012 00:07


Mitt Romney

Moderatul Mitt Romney este practic sigur ca va obtine investitura republicana la alegerile prezidentiale americane din noiembrie, a apreciat influentul senator republican Lindsey Graham.

In opinia lui Graham, aceasta cursa este incheiata din punct de vedere "matematic", relateaza AFP. "Matematic, totul este practic incheiat", a declarat senatorul din South Carolina pentru postul de televiziune ABC.

Mitt Romney, care candideaza impotriva ultraconservatorului Rick Santorum, Newt Gingrich si Ron Paul, a obtinut victorii in 14 dintre cele 25 de state in care au avut loc alegeri primare sau "caucus-uri" (adunari populare) de la inceputul anului si pana in prezent.

Fostul guvernator al statului Massachusetts dispune "deja de aproape o treime dintre delegatii de care are nevoie pentru a isi asigura investitura partidului, iar matematic Rick (Santorum) ar trebui sa obtina 75% dintre delegatii ramasi" pentru a castiga, a explicat Graham.

Delegatii sunt "mari electori" care se angajeaza sa sustina un candidat sau altul in cadrul Conventiei Republicane din august, cand va fi desemnat candidatul care il va infrunta pe Barack Obama. Senatorul Graham a subliniat, de asemenea, ca fostul senator Rick Santorum a realizat "o activitate exceptionala, pornind de aproape nicaieri pentru a deveni un rival serios in aceasta campanie". La fel, Gringrich "si-a revenit de doua sau trei ori" in timpul cursei.

Din punct de vedere "matamatic, practic s-a terminat, dar nu si din punctul de vedere al emotiilor" suscitate de aceasta campanie, a continuat el. "Daca Romney iese cu bine, in cazul in care castiga Mississippi sau Alabama (marti) si Illinois, cred ca este aproape imposibil ca (alegerile primare) sa continue dupa luna mai", a apreciat Graham.

Mitt Romney detine 446 de delegati sau 37,7%, potrivit site-ului specializat Realclear Politics. Rick Santorum, un fost senator din Pennsylvania (nord-est), a obtinut 199 de delgati sau 27,3% din totalul necesar, fiind urmat de Newt Gingrich cu 117 (14,3%) si Ron Paul cu 61 (11,3%)

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO