Talibanii jura ca se vor razbuna pentru moartea celor 16 civili afgani, ucisi de un soldat american

×
Codul embed a fost copiat

Talibanii au jurat luni ca vor razbuna moartea celor 16 afgani, printre care femei si copii, care au fost ucisi duminica de un soldat american in sudul Afganistanului.

Astfel, talibanii au promis ca isi vor dubla atacurile impotriva "salbaticilor americani bolnavi mintali", relateaza AFP.

Duminica dimineata, un soldat din contingentul american al Fortei internationale a NATO (ISAF) si-a parasit baza din provincia Kandahar, puternic inarmat, si a ucis ocupantii a trei case din sate invecinate, intre care noua copii si trei femei, dupa care le-a ars cadavrele.

Talibanii "vor razbuna fiecare dintre martirii ucisi salbatic de invadatori", se poate citi pe site-ul insurgentilor islamisti, care evoca masacrul de duminica, descris de presedintele american Barack Obama drept "tragic si consternant". "Majoritatea victimelor sunt copii nevinovati, femei si batrani, masacrati de barbarii americani care le-au furat viata pretioasa fara mila si si-au patat mainile de sange", adauga talibanii in comunicatul lor.

Duminica, in jurul orei 3.00 (00.30, ora Romaniei), "un soldat a iesit din baza sa si a inceput sa traga. El s-a intors apoi in biroul sau si a fost plasat in detentie", a precizat un oficial occidental. Barbatul era bine echipat si a avut cel mai probabil "ochelari cu vedere nocturna" pentru a-si comite fapta, potrivit unei alte surse occidentale.

Citește și
Barack Obama
Barack Obama: "Vom retrage trupele militare din Afganistan pana in 2014"
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

"Teroristii americani cauta scuze pentru cel care a comis aceasta crima inumana pretinzand ca (...) este bolnav mental", continua insurgentii. "Daca autorii acestui masacru erau cu adevarat bolnavi mental, acest lucru ar arata o noua contraventie morala a armatei americane, pentru ca inarmeaza, in Afganistan, nebuni care intorc arma fara sa gandeasca impotriva unor afgani fara aparare", conchid talibanii.

Unsprezece persoane au fost masacrate intr-o casa, patru intr-o alta casa si una intr-o a treia locuinta, aflate in doua sate diferite. Un jurnalist al AFP a constatat ca unele cadavre au fost arse partial, inclusiv cele ale unor "copii de doi sau trei ani".

"Guvernul a condamnat de nenumarate ori operatiunile desfasurate in numele razboiului impotriva terorismului, care cauzeaza pierderi civile. Dar cand afgani sunt ucisi intentionat de fortele americane, este vorba despre un asasinat si o actiune impardonabila", a subliniat duminica presedintele afgan Hamid Karzai, care a cerut "explicatii guvernului american".

"Nu pot explica motivele din spatele acestei actiuni absurde, dar in nici un caz nu a fost autorizat de ISAF", a remarcat generalul Adrian Bradshaw, comandant adjunct al ISAF.

Conform Casei Albe, presedintele Barack Obama i-a transmis lui Karzai "angajamentul administratiei de a stabili faptele cat mai repede posibil si de a trage la raspundere orice persoana care are o responsabilitate" in acest masacru.

Provincia Kandahar este un bastion al talibanilor, care au fost inlaturati de la putere in 2001 de coalitia internationala condusa de Statele Unite si care lupta de atunci impotriva Guvernului afgan si a aliatilor sai din cadrul NATO.

Numeroase incidente in care soldati afgani si-au atacat colegi occidentali au tensionat recent relatiile dintre fortele proguvernamentale si trupele straine. Atacul de duminica, indreptat impotriva unor civili afgani, risca sa agraveze aceasta situatie.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Carnagiu in Afganistan. Un soldat american a omorat 16 oameni, intre care copii, femei si batrani
Carnagiu in Afganistan. Un soldat american a omorat 16 oameni, intre care copii, femei si batrani

16 civili afgani, intre care copii, femei si batrani, au fost masacrati de soldatul american care a iesit din baza sa militara duminica dimineata pentru a comite un carnagiu in provincia Kandahar, un bastion al talibanilor din sudul Afganistanului.

Barack Obama:
Barack Obama: "Vom retrage trupele militare din Afganistan pana in 2014"

Presedintele Barack Obama s-a declarat "increzator" in faptul ca misiunea americana in Afganistan se va incheia in 2014, in pofida recentelor violente din aceasta tara.

Presedintele SUA, Barack Obama, cere scuze Afganistanului pentru arderea exemplarelor din Coran
Presedintele SUA, Barack Obama, cere scuze Afganistanului pentru arderea exemplarelor din Coran

Administratia prezidentiala din Afganistan a primit o scrisoare in partea presedintelui Barack Obama in care acesta isi cere scuze pentru arderea exemplarealor din Coran la o baza militara din Afganistan.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.