Talibanii jura ca se vor razbuna pentru moartea celor 16 civili afgani, ucisi de un soldat american

Dată publicare: 12-03-2012 11:17
Dată actualizare: 24-10-2012 12:08


Talibanii au jurat luni ca vor razbuna moartea celor 16 afgani, printre care femei si copii, care au fost ucisi duminica de un soldat american in sudul Afganistanului.

Astfel, talibanii au promis ca isi vor dubla atacurile impotriva "salbaticilor americani bolnavi mintali", relateaza AFP.

Duminica dimineata, un soldat din contingentul american al Fortei internationale a NATO (ISAF) si-a parasit baza din provincia Kandahar, puternic inarmat, si a ucis ocupantii a trei case din sate invecinate, intre care noua copii si trei femei, dupa care le-a ars cadavrele.

Talibanii "vor razbuna fiecare dintre martirii ucisi salbatic de invadatori", se poate citi pe site-ul insurgentilor islamisti, care evoca masacrul de duminica, descris de presedintele american Barack Obama drept "tragic si consternant". "Majoritatea victimelor sunt copii nevinovati, femei si batrani, masacrati de barbarii americani care le-au furat viata pretioasa fara mila si si-au patat mainile de sange", adauga talibanii in comunicatul lor.

Duminica, in jurul orei 3.00 (00.30, ora Romaniei), "un soldat a iesit din baza sa si a inceput sa traga. El s-a intors apoi in biroul sau si a fost plasat in detentie", a precizat un oficial occidental. Barbatul era bine echipat si a avut cel mai probabil "ochelari cu vedere nocturna" pentru a-si comite fapta, potrivit unei alte surse occidentale.

"Teroristii americani cauta scuze pentru cel care a comis aceasta crima inumana pretinzand ca (...) este bolnav mental", continua insurgentii. "Daca autorii acestui masacru erau cu adevarat bolnavi mental, acest lucru ar arata o noua contraventie morala a armatei americane, pentru ca inarmeaza, in Afganistan, nebuni care intorc arma fara sa gandeasca impotriva unor afgani fara aparare", conchid talibanii.

Unsprezece persoane au fost masacrate intr-o casa, patru intr-o alta casa si una intr-o a treia locuinta, aflate in doua sate diferite. Un jurnalist al AFP a constatat ca unele cadavre au fost arse partial, inclusiv cele ale unor "copii de doi sau trei ani".

"Guvernul a condamnat de nenumarate ori operatiunile desfasurate in numele razboiului impotriva terorismului, care cauzeaza pierderi civile. Dar cand afgani sunt ucisi intentionat de fortele americane, este vorba despre un asasinat si o actiune impardonabila", a subliniat duminica presedintele afgan Hamid Karzai, care a cerut "explicatii guvernului american".

"Nu pot explica motivele din spatele acestei actiuni absurde, dar in nici un caz nu a fost autorizat de ISAF", a remarcat generalul Adrian Bradshaw, comandant adjunct al ISAF.

Conform Casei Albe, presedintele Barack Obama i-a transmis lui Karzai "angajamentul administratiei de a stabili faptele cat mai repede posibil si de a trage la raspundere orice persoana care are o responsabilitate" in acest masacru.

Provincia Kandahar este un bastion al talibanilor, care au fost inlaturati de la putere in 2001 de coalitia internationala condusa de Statele Unite si care lupta de atunci impotriva Guvernului afgan si a aliatilor sai din cadrul NATO.

Numeroase incidente in care soldati afgani si-au atacat colegi occidentali au tensionat recent relatiile dintre fortele proguvernamentale si trupele straine. Atacul de duminica, indreptat impotriva unor civili afgani, risca sa agraveze aceasta situatie.


VIDEO PROTVPLUS.RO