Un roman, martor la caderea meteoritului din Rusia: "Am zis gata, s-a terminat". GALERIE FOTO
Meteoritul care a semanat teroare in Rusia a produs pagube de 25 de milioane de euro si a ranit peste o mie de persoane.
Extrem de multe cladiri au ramas fara ferestre, usi si chiar acoperisuri, dupa ce s-a produs explozia de 30 de ori mai puternica decat cea de la Hiroshima.
Un roman a descris pentru Stirile ProTV momentele infricosatoare prin care a trecut.
Attila Kovacs: "Nu puteai efectiv sa vezi la trei metri distanta in fata, deci a fost foarte puternica lumina. Am zis gata, s-a terminat. Am fugit afara si la 19 secunde dupa ce a fost lumina aceea, a venit tunetul respectiv. Toata lumea a zis ca vine sfarsitul lumii".
Socul exploziei care a acoperit o suprafata de 200.000 de metri patrati, cat un cartier, a afectat peste 4.000 de cladiri. Toate imobilele din zona au ramas fara usi si ferestre, iar acoperisul unei fabrici a fost pus la pamant.
In total, pagubele estimate sunt de 25 de milioane de euro. Specialistii NASA spun ca meteoritul a lovit atmosfera cu o forta de treizeci de ori mai mare decat bomba atomica de la Hiroshima.
In afara de distrugerile de la sol si de spaima oamenilor, aceasta este deocamdata singura urma pe care a lasat-o meteoritul: o gaura cu diametrul de circa 8 metri in gheata de la suprafata unui lac, in apropiere de Celiabinsk. Autoritatile vor incerca probabil sa recupereze fragmentul de roca din apa, in timp ce cautarile pentru gasirea altor bucati de meteorit continua.
Localnic: "Socul exploziei a spart toate ferestrele din casa. Nu doar din balcon, ci si din interiorul apartamentului".
Din cauza cioburilor si a bucatilor care au zburat pur si simplu din cladiri, peste 1.200 de persoane au fost ranite, dintre care 200 sunt copii. 15 sunt in acest moment in spital. Ore in sir retelele de telecomunicatie nu au functionat.
Localnic: "Impreuna cu vecinii mei am taiat placi de lemn si am pus in ferestre in timpul noptii, am incercat sa pastram caldura in casa. Acolo am folosit vata de bumbac. N-a fost de ajuns, e frig, dar n-avem ce face".
O armata de 24.000 de voluntari, soldati si muncitori a fost trimisa de la Moscova ca sa curete si sa repare stricaciunile cauzate de meteorit. Toate ferestrele vor fi inlocuite in maximum o saptamana - destul de greu pentru o regiune unde la pranz se inregistreaza in medie minus 12 grade.Specialistii spun ca este cel mai mare meteorit care a lovit Pamantul, de la Tunguska incoace.
Citeste si: Secretele unui meteorit provenit de pe Marte. Savantii sunt incantati
Acesta este cel mai mare crater produs de un meteorit pe Pamant