Un român ar putea deveni primarul unui oraș german. Împotriva cui candidează
Clasa politică germană face bloc duminică în jurul candidatului centrului-dreapta, pentru a împiedica Alternativa pentru Germania (AfD) extremă dreapta) să obţină o primă victorie de amploare la Primăria din Görlitz - "Hollywood"-ul german din Saxonia.
Un asemenea succes al AfD ar constitui un şoc. Partidul de extremă dreapta ar conduce pentru prima oară un oraş cu peste 50.000 de locuitori, fragilizând-o pe Angela Merkel, inamica sa jurată, aflată în pierdere de viteză după scorul catastrofal al coaliţiei sale conservatoare în alegerile europene.
Scrutinul de la Görlitz are o valoare de test înaintea unei serii, după această vară, de scrutine riscante în mai multe landuri din estul ţării, inclusiv în Saxonia, unde extremă dreapta realizează cele mai bune scoruri.
Sondaje creditează AfD pe primul loc, înaintea Uniunii Creştin Democrate (CSU) a lui Merkel şi a aliaţilor săi din Partidul Social Democrat (SPD).
Aceste alegeri regionale ar putea să hotărască soarta coaliţiei cancelarului şi să antreneze sfârşitul prematur al îndelungate cariere a lui Merkel, care doreşte să rămână la conducere până la sfârşitul legislaturii, în 2021.
”Dacă Görlitzul cade, va urma Saxonia, apoi toată Ggermania”, îşi exprimă speranţa filiala bavareză a AfD pe Twitter, rezumând ambiţiile formaţiunii.
Candidatul AfD Sebastian Wippel, în vârstă de 36 de ani, s-a clasat pe primul loc în alegerile municipale de la Görlitz, la sfârşitul lui mai, cu 36,4% din voturile exprimate.
Un fost poliţist, cu părul ras, un adept al artelor marţiale şi derapajelor verbale, el este unul dintre primii membri ai acestui partid de extremă dreapta care bulversează peisajul politic german, mai ales după afluxul a sute de mii de migranţi în 2015.
El îl înfruntă în turul doi pe Octavian Ursu, în vârstă de 51 de ani, de origine română, candidatul CDU (30,3%), susţinut de toate celelalte formaţiuni, de la extrema stângă la dreapta liberală.
Candidata ecologistă Franziska Schubert, clasată a treia şi eliminată astfel din cursă, a îndemnat alegătorii să voteze ”deschiderea către lume” a acestui oraş de 55.000 de locuitori, despărţit de Polonia prin râul Neisse.
Wippel pune accentul pe securitate şi lupta împotriva imigraţiei, într-un oraş care concentrează toate relele fostei Germanii de Est (RDG), şi anume îmbătrânirea populaţiei, un nivel al şomajului mai mare ca media naţională, un sentiment de declasare.
”Nu toţi alegătorii AfD sunt naziţti, ei trăiesc în toate straturile populaţiei”, declară Schubert. În opinia sa, alegătorii săi au în comun o voinţă de ”schimbare” pe care cred că o găsesc în răspunsurile ”simple” ale extremei drepte.
Oraşul, al cărui centru istoric în stil baroc a fost ocilit de bombardamente în al Doilea Război Mondial, are atuuri care atrag turişti.
El a devenit un loc de turnare de filme privilegiat, inclusiv al unor mari producţii americane ca "Grand Budapest Hotel" sau "Inglourious Basterds".
George Clooney, Kate Winslet, Emma Thompson sau Jeff Goldblum au filmat, cu toţii, la "Görliwood".
Perspectiva unei victorii a extremei drepte este luată suficient de în serios, pentru ca artiştii să ia poziţie.
Câteva zeci dintre ei - inclusiv Bernhard Schlink, autorul best-sellerului "Le Liseur", sau actorul Daniel Brühl, revelaţia "Goodbye Lenin" - au lansat un apel ca oraşul să nu fie livrat ”urii”.
Este vorba despre oiniţiativă a unor ”oameni care nu locuiesc la Görlitz”, care nu-l impresionează deloc pe Wippel.