Un raport ONU afirmă că mai multe agresiuni sexuale au avut loc în timpul atacului Hamas asupra Israelului
O echipă de experţi ai Naţiunilor Unite a raportat luni că există „motive rezonabile de a crede” că în mai multe locuri au avut loc violenţe sexuale
Experții cred că au existat inclusiv violuri şi violuri în grup, în timpul atacului din 7 octombrie al militanţilor Hamas asupra Israelului, relatează Reuters.
Echipa - condusă de trimisul special al ONU pentru violenţa sexuală în conflicte, Pramila Patten - a vizitat Israelul între 29 ianuarie şi 14 februarie, într-o misiune menită să adune, să analizeze şi să verifice informaţiile privind violenţele sexuale legate de atacurile din 7 octombrie.
„Au fost adunate, de asemenea, informaţii circumstanţiale credibile, care pot indica unele forme de violenţă sexuală, inclusiv mutilarea genitală, tortura sexualizată sau tratamente crude, inumane şi degradante", se arată în raportul ONU de 24 de pagini.
Gruparea militantă palestiniană Hamas a respins în mod repetat acuzaţiile de violenţă sexuală.
Luptătorii Hamas au atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi luând 253 de ostatici, potrivit bilanţului furnizat de Israel.
De atunci, represaliile Israelului împotriva Hamas în Fâşia Gaza au ucis aproximativ 30.000 de palestinieni, spun autorităţile sanitare din enclava condusă de Hamas.
„Echipa misiunii a găsit informaţii clare şi convingătoare potrivit cărora unii ostatici luaţi în Gaza au fost supuşi la diverse forme de violenţă sexuală având legătură cu conflictul şi are motive rezonabile să creadă că astfel de violenţe ar putea fi în curs de desfăşurare", se arată în raportul ONU.
Echipa a precizat că va fi necesară însă o "anchetă completă" pentru a stabili amploarea generală şi atribuirea specifică a violenţelor sexuale.
Israelul, acuzat de violențe sexuale asupra palestinienilor
Echipa ONU a precizat, pe de altă parte, că a primit informaţii - de la surse instituţionale şi din societatea civilă, precum şi prin interviuri directe - despre "violenţe sexuale împotriva bărbaţilor şi femeilor palestiniene în locurile de detenţie, în timpul raidurilor la domiciliu şi la punctele de control" după 7 octombrie. Centrele de detenţie se aflau în Israel.
Echipa ONU a declarat că a ridicat problema acestor acuzaţii la Ministerul Justiţiei şi la Avocatul General al Armatei din Israel, care au declarat că nu au fost primite plângeri de violenţă sexuală vizându-i pe membrii forţelor de apărare israeliene.
Israelul a criticat răspunsul ONU la atacurile din 7 octombrie. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat la sfârşitul anului trecut că violenţele sexuale comise la 7 octombrie "trebuie să fie investigate şi urmărite în mod viguros", subliniind: "Violenţa bazată pe gen trebuie condamnată. Oricând. Oriunde".
"ONU pretinde că îi pasă de femei, dar în timp ce vorbim chiar acum, femeile israeliene sunt violate şi abuzate de teroriştii Hamas. Unde este vocea ONU? Unde este vocea voastră?" a declarat luni ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, în faţa celor 193 de membri ai Adunării Generale a ONU. "Hamas trebuie să se confrunte cu o presiune neîncetată pentru a pune capăt violenţelor sexuale şi pentru a elibera imediat toţi ostaticii", a mai spus el.