Un radar super-performant o cauta pe Mona Lisa sub pamant

Ultima actualizare: 24-10-2012 11:59
Mona Lisa

O echipa de cercetatori din Italia a plecat in cautarea mormantului femeii despre care se crede ca ar fi fost modelul lui Leonardo Da Vinci atunci cand a pictat faimosul tablou Mona Lisa.

Mona Lisa va fi exhumata. Ii vor ADN-ul sa-i refaca faţa

Echipa de cercetatori foloseste un radar special cu ajutorul caruia cauta sub pamant la Manastirea St. Orsola din centrul Florentei, unde se crede ca a fost ingropata Lisa Gherardini, modelul lui Da Vinci pentru Mona Lisa.

Recent a fost descoperit un certificat de deces care sugereaza ca Gherardini a murit la aceasta manastire, in 1542. Oamenii de stiinta spera sa gaseasca fragmente de craniu si sa-i reconstituie chipul.

Identitatea Mona Lisei ramane unul dintre cele mai mari mistere ale lumii artistice.

Istoric de arta: "Mona Lisa nu era Bianca Sforza, ci iubitul lui Da Vinci"

Corespondentul BBC la Roma, Duncan Kennedy, a explicat ca, in ciuda faptului ca are un chip celebru in lume si cel mai enigmatic zambet, timp de cinci secole nimeni nu a putut sa spuna cu exactitate cine a fost modelul lui Leonardo Da Vinci.

Numele cel mai vehiculat este Lisa Gherardini, chiar daca unii experti sunt de parere ca portretul final este o combinatie intre mai multe chipuri.

Cu toate acestea, Gherardini a fost casatorita cu un negustor de matase pe nume Francesco del Giocondo, iar pictura este cunoscuta si sub numele de La Gioconda.

Cercetatorii nu sunt siguri ca oasele pot fi folosite la reconstituire, dar spera sa le poata data cu ajutorul carbonului si sa colecteze mostre de ADN pe care sa le compare cu ADN-ul descendentilor Lisei Gherardini.

Litere si cifre in ochii Giocondei! Adevaratul cod al lui Da Vinci!

Cititi si:

"Fierbe apa din oceane." Vezi fotografiile care i-au socat pe oceanografi

Cele mai mari 25 de greseli din istorie si cat ne-au costat

Nunta regala, LIVE pe www.stirileprotv.ro, vineri, de la ora 09:00

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO