Putin, dat în judecată de un politician rus pentru că a folosit cuvântul "război" în loc de "operațiune militară specială"
Un deputat municipal rus a anunţat că a depus o plângere împotriva preşedintelui Vladimir Putin, pe care îl acuză că a difuzat "informaţii false" despre armata rusă, pentru că a folosit cuvântul "război" cu referire la operaţiunea militară în Ucraina.
Joi, în timpul unei conferinţe de presă, Vladimir Putin a folosit într-adevăr cuvântul "război", asigurând că doreşte ca actualul conflict din Ucraina să se termine "cât mai repede" posibil.
Declanşată pe 24 februarie, intervenţia rusă în Ucraina este denumită oficial în Rusia drept "operaţiune militară specială", scrie AFP, citată de Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Autorităţile ruse au introdus o lege ce prevede pedepse aspre cu închisoarea pentru orice publicare de informaţii despre armata rusă considerate "false". Până în prezent, mai multe persoane au fost condamnate, în special după ce au calificat public acest conflict drept "război".
"Federaţia Rusă nu a început niciun război", a scris Nikita Iuferev, deputat municipal din Sankt-Petersburg, în plângerea lui adresată procurorului general rus Igor Krasnov şi care a fost postată joi seara pe contul de Twitter al deputatului.
"În conformitate cu o decizie a preşedintelui Federaţiei Ruse din 24 februarie 2022, o operaţiune specială este în curs", a adăugat el, cerând o anchetă asupra declaraţiilor lui Vladimir Putin şi urmărirea lui în justiţie pentru "difuzarea de informaţii false despre armata rusă".
Această cerere nu are şanse de reuşită, cu atât mai mult cu cât textul deputatului local conţine mai multe erori factuale, precum data discursului lui Putin sau chiar numele preşedintelui, scris într-un loc la feminin.
Cu toate acestea, este vorba de o iniţiativă foarte rară într-o ţară unde represiunea s-a înteţit de la începutul ofensivei în Ucraina şi unde au fost declanşate numeroase procese judiciare la adresa unor responsabili politici ai opoziţiei sau a unor oameni simpli care au criticat această intervenţie rusă.
La începutul lui decembrie, opozantul Ilia Iaşin a fost condamnat la opt ani şi jumătate de colonie penitenciară la Moscova, pentru că a criticat pe YouTube ofensiva militară împotriva Ucrainei.