Un poet palestinian a fost condamnat la moarte pentru 'apostazie', in Arabia Saudita
Un poet palestinian a fost condamnat la moarte pentru ca si-a renegat credinta, Arabia Saudita, a anuntat vineri organizatia de aparare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), potrivit AFP.
Un tribunal l-a condamnat marti pe Ashraf Fayad la pedeapsa capitala, o sentinta care poate fi atacata prin apel, a afirmat Adam Coogle, un responsabil pentru Orientul Mijlociu al organizatiei nonguvernamentale, care a sus ca a citit textul deciziei instantei.
"Este destul de rar" ca cineva sa fie condamnat pentru apostazie, a subliniat Coogle.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In 2014, Fayad a fost condamnat, in prima instanta, la patru ani de inchisoare si la 800 de lovituri de bici, in urma unei plângeri inaintate de un grup de discutii culturale care se reuneste intr-o cafenea din Abha, in sud-vestul tarii.
"Fayad a spus ca a avut o disputa cu ceilalti membri ai grupului", a precizat Coogle. Un barbat a sustinut ca l-a auzit facand afirmatii impotriva lui Dumnezeu, in timp ce un cleric l-a acuzat de "blasfemie" intr-un volum de poeme pe care palestinianul l-a scris in urma cu 10 ani.
La primul proces, Fayad a negat ca opera sa este "blasfematoare", insa si-a cerut totusi iertare. Astfel, instanta "nu a dorit sa-l condamne la moarte". Insa marti, potrivit reprezentantului HRW, un alt tribunal a revenit asupra deciziei, considerand ca "Dumnezeu este cel care trebuie sa ierte".
Apostazia, la fel ca violul, crima sau traficul de droguri, este pasibila de pedeapsa capitala in Arabia Saudita, tara care se ghideaza dupa o versiune dura a legii islamice Sharia. Autoritatile saudite invoca dorinta de descurajare ca argument-cheie in incercarea de a justifica pedeapsa cu moartea.
Potrivit Amnesty International, 151 de persoane au fost executate in Arabia Saudita de la inceputul anului, un record de dupa 1995. Regatul saudit se numara printre tarile unde au loc cele mai multe executii, alaturi de China, Iran si SUA.
Sursa: ABC News
Etichete: arabia saudita, condamnare, drepturile omului, executare,
Dată publicare:
21-11-2015 14:00