Human Rights Watch a cerut Statelor Unite sa renunte la vanzarile de bombe catre Arabia Saudita

Dată publicare: 19-11-2015 09:58
Dată actualizare: 22-11-2015 06:59


obama

Organizatia Human Rights Watch i-a cerut administratiei lui Barack Obama sa revina asupra deciziei de a-i vinde Arabiei Saudite cantitati importante de bombe, in absenta unei anchete serioase privind incalcarea legilor razboiului in Yemen.

Comanda saudita, anuntata luni de catre Departamentul de Stat al SUA, cuprinde 12.000 de bombe intre 200 si 900 de kilograme, 1.500 de 'distrugatoare de buncare' ce pot penetra tinte fortificate sau subterane si 6.300 de bombe ghidate, modelele Paveway II si Paveway III, relateaza Agerpres.

Valoarea contractului este estimata la circa 1,3 miliarde de dolari. "Guvernul american este la curent cu atacurile aeriene desfasurate fara discriminare de coalitia sub comandament saudit si care a ucis sute de civili in Yemen incepand din luna martie", a declarat Joe Stork, director adjunct pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord in cadrul HRW, organizatie cu sediul la New York.

"A le furniza sauditilor bombe in aceste circumstante este cel mai bun mijloc de a face si mai multe victime civile, pentru care SUA vor fi partial considerate responsabile", a spus Stork, citat intr-un comunicat al HRW.

Congresul SUA ar urma sa dea unda verde acestei tranzactii autorizate deja de administratia Obama. In pofida criticilor referitoare la bombardamentele asupra rebelilor siiti din Yemen, Statele Unite isi sustin aliatul saudit, angajat si in coalitia antijihadista condusa de Washington in Irak si Siria.

In luna martie, o coalitie de state arabe condusa de Arabia Saudita a intervenit in sprijinul guvernului din Yemen ale carui forte armate sunt atacate de rebeli siiti sustinuti de Iran. Conflictul s-a soldat pana acum cu peste 5.700 de morti - dintre care 2.700 civili - si circa 27.000 de raniti, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO