Un nou scandal de spionaj Rusia-UE. Un europarlamentar leton este acuzat ca ar fi "agent de influenta rus"

17-05-2014 10:26


Rusia

Europarlamentarul ungar de extrema dreapta Bela Kovacs nu este singurul acuzat ca lucreaza pentru Rusia, cazul lui fiind precedat de cel al eurodeputatului leton Tatjana Zdanoka.

Tatjana Zdanoka, membra a Aliantei letonilor rusi, care a fost unul dintre observatorii de la referendumul din Crimeea, este acuzata ca ar fi agent de influenta rus in Letonia si in Parlamentul European.

Ea neaga insa acuzatiile, afirmand ca in opinia ei discriminarea fata de rusii din Letonia si criticile din partea UE au "standarde duble" in ceea ce priveste protectia minoritatilor in Europa.

"Daca antisemitismul si rasismul sunt interzise, trebuie sa interzicem si «rusofobia», care este foarte raspandita in Europa. Ca rus, pot sa simt acest lucru", a declarat ea.

In prezent, Zdanoka face parte din grupul Verzi/EFA din Parlamentul European, care ia in considerare posibilitatea de a o exclude din cauza declaratiilor ei controversate cu privire la situatia din Ucraina.

Zdanoka si-a atras criticile dupa ce a mers in Crimeea ca observator pentru referendumul de independenta de Ucraina, care a avut loc in martie. In prezent, ea este anchetata de autoritatile letone si este acuzata ca ar fi agent de influenta rus in Letonia si Parlamentul European.

Biroul Procurorului-sef al Ungariei a anuntat joi ca a cerut presedintelui Parlamentului European (PE) sa ridice imunitatea parlamentara a eurodeputatului Jobbik Bela Kovacs, suspectat ca spioneaza institutii europene in favoarea Rusiei.

In general, Alianta letonilor rusi sustine o cooperare mai stransa cu Rusia mai degraba decat cu UE. Totusi, partidul nu are foarte mult sprijin pentru moment, iar sansele lui Zdanoka de a ramane in Parlamentul European dupa alegerile din mai sunt mici.

Partidele care exprima critici moderate la adresa UE ar urma sa castige alegerile europene in Letonia. Impreuna, ele ar urma sa obtina sase dintre cele opt mandate pe care pe detine tara in PE, potrivit PollWatch2014.eu.

Problema minoritatilor in tarile baltice tensioneaza de mai multi ani relatiile cu Moscova. Ea reapare in timp ce apararea populatiei rusofone este motivul invocat de Moscova pentru implicarea in criza ucraineana.

Lituania, Letonia si Estonia, foste teritorii ale URSS, numara minoritati importante apatride, majoritatea rusofoni, care nu pot primi cetatenie daca nu stapanesc limba tarii.

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO