Un nou cutremur puternic a lovit Noua Zeelanda luni. Doi morti si pagube de miliarde de dolari
Doua persoane au murit si zeci au fost ranite in urma seismului cu magnitudinea de 7,8 care a zguduit duminica Noua Zeelanda. Pagubele sunt estimate la miliarde de dolari.
Cutremurul a fost urmat de un tsunami, care a lovit coasta de nord-est a tarii. Oamenii care locuiesc in apropierea plajelor au fost sfatuiti sa-si paraseasca de urgenta casele. Seismul a avut loc la ora locala 12:02:56 (11.02 GMT) si s-a produs la o adancime de 23 de km, la nord-est de Amberley si la 93 km nord de localitatea Christchurch.
Un nou cutremur, cu magnitudinea 6,2, a lovit Noua Zeelanda, duminica noapte
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un nou seism puternic, cu magnitudinea 6,2, a lovit luni Insula de Sud a Noii Zeelande, potrivit Institutului american de geologie, la cateva ore dupa producerea unui cutremur mai mare care a ucis doua persoane si a avariat cladiri de-a lungul coastei estice a Insulei de Sud, transmite Reuters. Ultimul seism a fost initial masurat cu o magnitudine de 6,8. El s-a produs in jurul orei locale 1,45 p.m (00,45 GMT), la o adancime de 10 km, la circa 120 km nord-est de Christchurch, a precizat USGS.
Un baraj a fost fisurat in Noua Zeelanda in urma seismelor
Un baraj de pe fluviul Clarence, pe Insula de Sud, s-a fisurat, iar un val de apa a pornit in aval, in urma seriei de seisme din Noua Zeelanda, au anuntat luni autoritati locale citate de postul Radio New Zealand, relateaza Reuters. "Locuitorii sunt sfatuiti sa se deplaseze imediat in zone mai inalte", se arata intr-un comunicat emis de Consiliul districtului Marlborough, citat de RNZ.
Valuri de doi metri au lovit zona de coasta imediat dupa primul cutremur
Timp de aproximativ un minut si jumatate, oamenii din zona Christchurch au retrait cosmarul din 2011, cand pamantul s-a zguduit si a lasat in urma peste o suta de morti. Acum, seismul, care i-a trezit pe localnici din somn, a semanat paguba si panica.
Aceasta femeie isi aminteste cu groaza clipele ce au parut o eternitate. "Stateam in pat cand totul a inceput sa se miste din ce in ce mai rau si parca nu se mai oprea. Casa a fost destul de afectata. Tavanul nostru suspendat s-a prabusit, la fel si corpurile de iluminat."
Cutremurul a fost inregistrat la o adancime de 23 de kilometri si a distrus zeci de drumuri si locuinte. Mii de oameni si-au parasit casele si s-au mutat temporar in locuri sigure, puse la dispozitie de autoritati.
Pe de alta parte, premierul din Noua Zeelanda i-a sfatuit pe cetatenii de pe coasta de est sa nu se apropie de plaje. "Cutremurul a avut loc si in mare, la aproximativ 100 de kilometri. Probabil aceasta a fost cauza care a dus la un tsunami, pentru ca nu a avut loc doar pe pamant, ci si in apa. Stim ca valurile au masurat aproximativ doi metri."
Seismul a fost urmat de cel putin trei replici cu magnitudini de peste cinci pe scara Richter, in decurs de 50 de minute. GeoNet, un proiect de monitorizare a cutremurelor finantat cu fonduri guvernamentale, a anuntat ca primul cutremur a insemnat de fapt doua cutremure legate intre ele si ca replicile vor continua in urmatoarele cateva saptamani sau luni, relateaza news.ro.
O femeie in varsta de 100 de ani, salvata. Fiul ei a murit
Presa din Noua Zeelanda a scris ca o femeie in varsta de 100 de ani si nora ei au fost scoase in viata din locuinta, in Kaikoura, dupa ce imobilul s-a surpat in urma primului cutremur. Fiul batranei a murit. O femeie a murit, de asemenea, la Mount Lyford, la sud-vest de Kaikoura, insa presa scrie ca ar fi murit din cauza unei afectiuni.
Locuitori din Christchurch si din localitati vecine s-au precipitat sa-si faca provizii cu produse de baza. Unele scoli din zona afectata au ramas inchise luni. La Kaikoura, o destinatie turistica populara, principalul drum a fost blocat de alunecari de teren, iar telecomunicatiile, alimentarea cu apa si curent sunt intrerupte.
Armata si pompierii au trimis echipe cu elicopterul in localitate, iar unele persoane au fost evacuate aerian. Premierul John Key a survolat la bordul unui elicopter, luni, zonele afectate si a spus ca el crede ca numarul victimelor va ramane mic. "Arata ca si cum infrastructura este cea mai mare problema, desi nu vreau sa minimalizez suferinta si teribila frica a atator de multi oameni", a spus, la randul sau, pentru Radio New Zealand, ministrul pentru Aparare Civila, Gerry Brownlee.
Un expert a declarat pentru TVNZ ca numarul mic de victime ar putea fi explicat prin faptul ca primul cutremur a avut loc la miezul noptii. "Oamenii se aflau in siguranta, in locuintele lor. Case pot fi avariate, insa ele sunt mai sigure pentru persoanele dinauntru si asta este ceea ce s-a intamplat in acest cutremur", a declarat Ken Elwood de la Universitatea din Auckland.
Cutremurul a fost resimtit, de asemenea, la Wellington, pe Insula de Nord, unde cartierul central de afaceri (CBD) a ramas tacut luni. Un locuitor, Adam Roland, a declarat pentru BBC ca muncitorii intervin in oras sa indeparteze molozul si sa se asigure ca imobilele sunt sigure. "CBD a fost inchis. Cei mai multi oameni lucreaza de acasa sau sunt liberi astazi (luni)", a declarat el.
Neozeelenadezii sunt obisnuiti cu cutremurele. Tara se afla pe Cercul de Foc al Pacificului, o regiune in care au loc frecvent seisme si erup vulcani. Christchurch se resimte in continuare dupa cutremurul devastator din 2011, in care au fost ucise 185 de persoane, iar centrul orasului a fost distrus.