Tsunami pe coasta nord-estica a Noii Zeelande, in urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8. Sunt confirmate decese

cutremur noua zeelanda

Un tsunami a lovit coasta nord-estica a Noii Zeelande după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a zguduit localitatea Christchurch. Seismul s-a produs la o adancime de 23 de km si a fost urmat de zeci de replici.

UPDATE 18:30 Decese confirmate in urma seismului

Autoritatile din Noua Zeelanda au confirmat ca exista decese in orasul Kaikoura, pe coasta estica a Noii Zeelande. Cutremurul initial a fost urmat de zeci de replici, care au depasit chiar si magnitudinea de 6 grade, iar valurile tsunami de pana in cinci metri inaltime au maturat coasta estica a insulelor, transmite The Guardian.

Se pare ca primele persoane si-au pierdut viata in localitatea Kaikoura, care a fost zguduita de un seism cu magnitudinea de 6,1 grade la doar doua ore dupa seismul initial. Mai multe locuinte si cladiri au fost distruse in localitatea Kaikoura. Intre timp, drumurile din partea superioara a insulei sudice au fost puternic avariate de seism

UPDATE 17:10 Serviciile de ambulanta anunta ca exista persoane ranite

Serviciile de ambulanta anunta ca au fost inregistrate apeluri de la persoane ranite in zone din imediata apropiere a epicentrului seismuluI. ''Incepem sa primim date despre persoanele ranite in zona seismului, inclusiv in Culverden si in Kaikoura. Totusi, la acest moment nu avem mai multe detalii'', a spus Dion Rosario, responsabil cu centralizarea incidentelor in cadrul serviciilor de ambulanta St. John, potrivit mediei locale citate de DPA. ''Pregatim desfasurarea misiunilor de salvare cu ajutorul elicopterelor si echipe suplimentare de paramedici daca situatia o va cere'', a mai spus acesta pentru Radio New Zeeland.

Citește și
tornada in Italia
Dupa cutremur, alta catastrofa naturala loveste Italia: O tornada a luat vietile a 2 oameni si a ajuns pana la marginea Romei
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

UPDATE 17:00 Localnicii evacuati din zonele de coasta

Institutul national geologic al SUA a revizuit la 7,8 magnitudinea puternicului seism care s-a produs dupa miezul noptii in Noua Zeelanda si care a fost urmat de replici moderate, autoritatile emitand alerta de tsunami si cerand expres populatiei de pe coasta estica a Insulei de Sud sa caute adapost in zone mai inalte, relateaza Agerpres.

''Mergeti catre zonele din interiorul insulei sau in adaposturi situate la inaltimi mai mari'', se arata in comunicatul ministerului national pentru aparare civila si situatii de urgenta. ''Primul nivel al activitatii valurilor de tip tsunami s-ar putea sa nu fie atat de semnificativ, insa activitatea acestora va continua in urmatoarele ore si amenintarea trebuie considerata serioasa pana cand aceasta avertizare va fi anulata'', indica ministerul conform aceluiasi comunicat.

 

Anna Kaiser, seismolog la GNS Science, a declarat ca au fost inregistrate date cu privire la valuri tsunami aproape de zonele de coasta, in regiunea North Canterbury a Insulei de Sud, potrivit Reuters si AFP. Agentia spaniola EFE citeaza surse ale autoritatilor care indica valuri de aproape 2 metri in zona de coasta a Insulei de Sud.

Chris Hill, ofiter in cadrul serviciilor de pompieri in Cheviot, localitate situata aproape de epicentrul seismului, a declarat ca reprezentanti ai autoritatilor au mers din usa in usa pentru cere locuitorilor evacuarea zonei. Sunt foarte distrugeri in locuintele oamenilor insa la acest moment nu pare sa se fi intamplat ceva foarte grav, a spus acesta pentru Radio New Zeeland, conform agentiei DPA.

Mii de oameni din zonele de centru ale capitalei Wellington au fost evacuati, relateaza postul local Radio New Zeeland. Purtatorul de cuvant al Consiliului municipal din Wellington Richard MacLean a declarat ca oamenii se muta din zonele de coasta ale orasului catre locuri mai inalte. Potrivit acestuia, au fost inregistrate distrugeri la etajele superioare ale cladirilor foarte inalte, in structurile podurilor si ale autostrazilor. Locuitori din zonele afectate au incarcat fotografii pe retele de socializare aratand efectele seismului. Un rezident din orasul Cheviot a scris pe Twitter mesajul - ''Distruse'', incarcand fotografia mai multor case complet distruse.

UPDATE 16.21 Autoritatile neozeelandeze anunta ca mai multe cladiri s-au daramat in localitatea Kaikoura

Autoritatile neozeelandeze au anuntat ca mai multe cladiri s-au daramat in localitatea Kaikoura, situata la aproximativ 180 de kilometri nord de Christchurch. De asemenea, o replica puternica de 6,1 s-a produs in urma cu aproximativ o ora la doar 15 kilometri de Kaikoura, scrie NZ Herald.
Geonet a anuntat ca peste 45 de replici au zguduit coasta neozeelandeza dupa primul seism cu o magnitudine de 7,4 grade. De asemenea, mai multe replici au trecut peste magnitudinea de 6, relateaza news.ro.

Mai multe locuinte si cladiri au fost distruse in localitatea Kaikoura. Intre timp, drumurile din partea superioara a insulei sudice au fost puternic avariate de seism. Nu exista informatii cu privire la numarul de victime. Insa, cateva zeci de persoane au fost transportate la un spital din localitatea Cheviot.Garda Civila a publicat o harta cu cele mai vulnerabile zone in fata valurilor tsunami.

Cel putin o persoana a fost ranita, dupa ce autovehiculul sau s-a rasturnat pe o portiune de drum distrusa de cutremur. Salvatorii au intervenit si au transportat persoana ranita la un spital din Cheviot. Insa, toata alimentarea cu electricitate a cazut in Cheviot.

De asemenea, alimentarea cu electricitate s-a oprit in multe regiuni ale tarii, iar drumurile au fost puternic avariate in localitatea Cheviot, situata pe insula sudica a Noii Zeelande. Circulatia trenurilor a fost oprita pe tot teritoriul Noii Zeelande.

UPDATE 15.30: Primele valuri tsunami au ajuns in Kaikoura, precum si in capitala Wellington

Autoritatile neozeelandeze au anuntat ca un tsunami a lovit coasta nord-estica a Noii Zeelande, dupa ce un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade a zguduit localitatea Christchurch, scrie Reuters. Neozeelandezi au raportat ca primele tsunami au ajuns in Kaikoura, precum si in capitala Wellington.

De asemenea, alimentarea cu electricitate s-a oprit in multe regiuni ale tarii, iar drumurile au fost puternic avariate in localitatea Cheviot, situata pe insula sudica a Noii Zeelande. Autoritatile au activat sirenele de tsunami in mai multe orase de pe insula sudica, inclusiv Christchurch.

UPDATE 15:10 Autoritatile au cerut locuitorilor de pe coasta de est a Insulei de Sud sa caute adaposturi aflate la inaltimi mai mari. Imediat dupa producerea cutremurului, la 90 de km nord-est de Christchurch, cel mai mare oras al Insulei de Sud, oamenii au iesit pe strazi dupa ce mai multe zone au ramas fara energie electrica.

Deocamdata, este prea devreme pentru a evalua pagubele sau pentru a stabili daca au fost ranite sau ucise persoane, conform serviciului national de aparare civila, indica AFP si Reuters.

"Intreaga casa s-a prabusit peste noi, unele lucruri s-au distrus si am ramas fara energie electrica", a spus o femeie din localitatea Takaka, aproape de extremitatea nordica a Insulei de Sud, pentru Radio New Zeeland, conform Reuters.

UPDATE 15:00 Magnitudinea cutremurului a fost revizuita la 7,8, potrivit CNN

Cutremurul de pamant a avut loc la circa 90 de km de orasul Christchurch, unde in 2011 a avut loc un seism cu magnitudinea 6,3 in urma caruia au murit 185 de persoane, conform AFP, scrie Agerpres. Potrivit serviciului national de geologie (Geonet), seismul a avut loc la ora locala 12:02:56 si s-a produs la o adancime de 16 km, fiind urmat de replici moderate, scrie Xinhua. 

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cutremur de magnitudine 6,2 in estul Japoniei. Autoritatile nu au anuntat victime sau pagube materiale
Cutremur de magnitudine 6,2 in estul Japoniei. Autoritatile nu au anuntat victime sau pagube materiale

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs sambata in estul Japoniei, fara a se inregistra victime sau pagube materiale, conform unui anunt facut de Institutul american de geofizica (USGS), transmite AFP.

Dupa cutremur, alta catastrofa naturala loveste Italia: O tornada a luat vietile a 2 oameni si a ajuns pana la marginea Romei
Dupa cutremur, alta catastrofa naturala loveste Italia: O tornada a luat vietile a 2 oameni si a ajuns pana la marginea Romei

Natura dezlantuita nu le da pace italienilor si ii mai loveste cu un dezastru, de data aceasta este vorba despre o tornada gigant care a lovit coasta de vest a tarii si ale carei efecte s-au resimtit pana la marginea Romei.

Cutremur cu magnitudinea 5,3 produs in statul Oklahoma din SUA. Seismul a provocat pagube serioase, conform autoritatilor
Cutremur cu magnitudinea 5,3 produs in statul Oklahoma din SUA. Seismul a provocat pagube serioase, conform autoritatilor

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 s-a produs, duminica, in statul american Oklahoma, a anuntat Serviciul de monitorizare geologica al Statelor Unite (USGS), potrivit DPA.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.