Un membru fondator al unui grup violent de supremaţie albă a fost extrădat din România în SUA
Un membru fondator al unui grup violent de supremaţie albă, acuzat că antrenează şi încurajează membrii să atace persoane la mitingurile politice din California, a fost extrădat din România în SUA, unde va fi pus sub acuzare la nivel federal.
Robert Paul Rundo, în vârstă de 33 de ani, din Huntington Beach, California, ar fi unul dintre membrii fondatori ai grupării Rise Above Movement (RAM) şi a fost transportat de agenţi speciali ai FBI din România la Aeroportul Hollywood Burbank, unde a ajuns marţi seară. Rundo se află în custodia agenţilor federali şi ar urma să apară în faţa instanţei şi să i se prezinte acuzaţiile în tribunalul districtual din Los Angeles, potrivit News.ro.
Rundo, împreună cu Robert Boman (30 de ani), din Torrance, California, şi Tyler Laube (27 de ani), din Redondo Beach, California, este acuzat de conspiraţie la încălcarea legii anti-revoltă pentru activităţile sale legate de RAM, o organizaţie adeptă a ideologiei supremaţiei albe care se prezintă ”public... ca un grup militant, gata de luptă, al unei noi mişcări naţionaliste care promovează supremaţia albă şi identitatea”. Rundo şi Boman sunt acuzaţi şi de o infracţiune de revoltă.
Potrivit documentelor din instanţă, acuzaţii au participat la conspiraţie în diferite moduri, inclusiv prin implicarea în recrutarea de membri RAM, coordonarea şi participarea la antrenamente de luptă, inclusiv corp la corp, deplasarea la adunări politice pentru a-i ataca pe protestatari şi alte persoane şi publicarea de fotografii şi videoclipuri cu acţiuni violente, pentru a recruta alţi membri pentru evenimente viitoare.
În punerea sub acuzare se arată că diferiţi membri ai conspiraţiei au participat direct la atacuri la adunări politice în Huntington Beach, în 25 martie 2017, în Berkeley, în 15 aprilie 2017, şi în San Bernardino, în 10 iunie 2017. În lunile care au urmat acestor evenimente, acuzaţii s-ar fi antrenat pentru evenimente viitoare şi şi-au sărbătorit atacurile, ceea ce a inclus şi postări pe internet, cu fotografii în care membri ai RAM atacă oameni.
În iunie 2019, un tribunal federal a respins punerea sub acuzare în ceea ce îl priveşte pe Rundo şi pe alţi acuzaţi, stabilind că Legea federală anti-revoltă încalcă Primul Amendament. În martie 2021, Curtea de Apel a SUA pentru al Nouălea Circuit a desfiinţat sentinţa dată de tribunalul districtual şi acuzaţiile au fost reluate.
Atât acuzaţia de conspiraţie, cât şi cea de revoltă prevăd pedepse de maximum cinci ani de închisoare.
Cazul este anchetat de Grupul de Lucru Comun al FBI pentru terorism.
Biroul pentru Relaţii Internaţionale al Departamentului de Justiţie şi Biroul Ataşatului legal al FBI la Bucureşti au asigurat asistenţă substanţială în arestarea şi extrădarea lui Rundo.
Poliţia Română, DIICOT, Parchetul General din România şi Poliţia de Frontieră, Biroul pentru Securitate Regională al Ambasadei SUA la Bucureşti şi Secţia Consulară, în colaborare cu Interpol România, au asigurat de asemenea asistenţă pentru arestarea şi extrădarea lui Rundo.
Un american urmărit internaţional pentru conspiraţie la revoltă şi revoltă, fapte comise în California şi alte state din SUA în perioada 2016-2018, a fost prins la Bucureşti, anunţa, în 31 martie, Poliţia Română. Bărbatul, Robert Rundo, ar fi printre fondatorii unei organizaţii care susţine ideologia supremaţiei albe, care s-ar fi prezentat public ca fiind un grup pregătit pentru luptă, militând pentru o mişcare naţionalistă nouă de supremaţie şi identitate albă.