Un masacru recent, soldat cu 600 de morți, a ieșit la iveală. Soldații, acuzați că au mâncat din teroriști
Până la 600 de persoane au fost ucise în câteva ore de militanți Al-Qaida într-un atac din august asupra unui oraș din Burkina Faso, potrivit unei evaluări de securitate a guvernului francez.
Numărul morților menționat în rapoartele anterioare aproape s-a dublat , iar noua cifră ar face ca atacul, în care civilii au fost împușcați mortal în timp ce săpau tranșee pentru a apăra orașul izolat Barsalogho, să fie unul dintre cele mai sângeroase atacuri individuale din Africa din ultimele decenii.
Militanții din Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), o filială a al-Qaeda cu sediul în Mali și activă în Burkina Faso, au deschis focul în mod sistematic în timp ce pătrundeau pe motociclete la periferia localității Barsalogho și au împușcat sătenii, care zăceau neputincioși în pământul proaspăt răsturnat al șanțului, potrivit mai multor înregistrări video ale atacului din 24 august postate de conturi pro-JNIM pe rețelele de socializare, notează CNN.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre civilii uciși se număr multe femei și copii. În cazul în care estimarea guvernului francez se confirmă, numărul îngrozitor de morți ar marca un moment neobișnuit de brutal în Sahel, o zonă din ce în ce mai lipsită de lege din Africa de Vest, situată la sud de Sahara, unde proiectele de securitate conduse de armatele americană și franceză au avut dificultăți în a încetini marșul jihadiștilor.
Trupele americane și franceze au plecat din zonă după o serie de lovituri de stat în Mali, Burkina Faso și Niger. Mercenarii ruși convocați de junte pentru a le consolida controlul au lăsat în schimb un vid în care jihadiștii au prosperat, se arată în evaluarea dată CNN de un oficial francez din domeniul securității.
Când a avut loc masacrul de la Barsalogho
Organizația Națiunilor Unite a estimat inițial că numărul morților a fost de cel puțin 200. JNIM a declarat că a ucis aproape 300 de persoane, dar a susținut că a vizat membri ai milițiilor afiliate armatei, mai degrabă decât civili, potrivit unei traduceri realizate de Site Intelligence Group, citată de Reuters.
La 17 septembrie, capitala statului vecin Mali, Bamako, a fost zguduită de un alt atac al JNIM, care a atacat aeroportul, printre alte clădiri importante, și a ucis peste 70 de persoane.
Masacrul de la Barsalogho a avut loc în timp ce localnicii au primit ordin de la armată să sape o vastă rețea de șanțuri în jurul orașului pentru a-l proteja de jihadiștii care circulă în apropiere. Bărbații înarmați ai JNIM au atacat apoi apărarea, în plină construcție, susținând în mod fals că civilii erau combatanți din cauza implicării lor, potrivit martorilor oculari.
Atacul jihadiștilor a dus la proteste furibunde în cadrul cărora liderul juntei din Burkina Faso, căpitanul Ibrahim Traore, care a preluat puterea în a doua dintre cele două lovituri de stat militare succesive din 2022, a fost ironizat drept „căpitanul zero IB” pentru că a aprobat construirea tranșeelor de către civili.
Astfel, viitorul lui Traore în fruntea juntei este pus la îndoială și este acuzat că este incapabil să își exercite funcția.
Criticile la adresa armatei, exprimate de rudele morților și de supraviețuitorii din Barsalogho, care susțin că armata a fugit de asalt, au fost amplificate de recentele acuzații de canibalism din partea soldaților din Burkina Faso, adaugă raportul. Acesta citează videoclipuri postate public pe rețelele de socializare care par să arate soldați din Batalionul de intervenție rapidă 15 (BIR-15) mâncând părți din jihadiștii morți.