Un judecător a blocat execuţia singurei femei din SUA condamnate la moarte
Un judecător federal din statul american Indiana a blocat execuţia prevăzută pentru marţi a singurei femei de pe "culoarul morţii".
Magistratul a dispus organizarea unei audieri la care să se stabilească dacă starea de sănătate mintală a acesteia este compatibilă cu pedeapsa capitală.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Execuţia Lisei Montgomery este una dintre cele trei programate de Departamentul american al justiţiei să aibă loc în ultima săptămână de preşedinţie a lui Donald Trump.
Preşedintele ales Joe Biden, care urmează să-şi preia mandatul la 20 ianuarie, a afirmat că va încerca să abolească pedeapsa cu moartea.
Curtea de apel din districtul Columbia a adoptat la rândul ei luni o decizie de suspendare a execuţiei femeii pentru a se stabili dacă ministerul justiţiei a anunţat în termenele legale respectiva execuţie, decizie ce amână orice altă aplicare a pedepsei capitale în SUA până la intrarea în funcţiune a administraţiei Biden, cu excepţia situaţiei în care Departamentul Justiţiei va obţine o intervenţie a Curţii Supreme.
Zece execuții în 2020, sub administrația Trump
Montgomery, în vârstă de 52 de ani, fusese programată să fie executată prin injecţie letală la ora locală 06.00 p.m. marţi (23.00 GMT), la închisoarea din Terre Haute, Indiana.
Femeia a fost condamnată în 2007 pentru răpirea şi strangularea unei tinere însărcinate, Bobbie Jo Stinnett. Montgomery i-a extras ulterior victimei din pântec fătul de opt luni. Copilul a supravieţuit.
Medici care au examinat-o au declarat curţii că Montgomery suferă de leziuni cerebrale şi tulburare bipolară, între altele, iar potrivit avocaţilor ei, care au cerut săptămâna trecută clemenţa preşedintelui Trump, femeia a fost abuzată în copilărie de tatăl ei vitreg şi prieteni ai acestuia.
Execuţiile federale au fost în repaus timp de 17 ani în SUA şi doar trei bărbaţi au fost executaţi de guvernul federal începând din 1963, până anul trecut, când această practică a fost reluată sub Trump, susţinător vocal al pedepsei capitale.
Administraţia Trump a executat în total zece persoane anul trecut.