Un judecător a blocat execuţia singurei femei din SUA condamnate la moarte

Ultima actualizare: 12-01-2021 20:50
Singura femeie din SUA condamnată la moarte ar putea fi executată pe 12 ianuarie. Fapta îngrozitoare pe care a comis-o
Getty

Un judecător federal din statul american Indiana a blocat execuţia prevăzută pentru marţi a singurei femei de pe "culoarul morţii".

 

Magistratul a dispus organizarea unei audieri la care să se stabilească dacă starea de sănătate mintală a acesteia este compatibilă cu pedeapsa capitală.

Execuţia Lisei Montgomery este una dintre cele trei programate de Departamentul american al justiţiei să aibă loc în ultima săptămână de preşedinţie a lui Donald Trump.

Preşedintele ales Joe Biden, care urmează să-şi preia mandatul la 20 ianuarie, a afirmat că va încerca să abolească pedeapsa cu moartea.

Curtea de apel din districtul Columbia a adoptat la rândul ei luni o decizie de suspendare a execuţiei femeii pentru a se stabili dacă ministerul justiţiei a anunţat în termenele legale respectiva execuţie, decizie ce amână orice altă aplicare a pedepsei capitale în SUA până la intrarea în funcţiune a administraţiei Biden, cu excepţia situaţiei în care Departamentul Justiţiei va obţine o intervenţie a Curţii Supreme.

 

Zece execuții în 2020, sub administrația Trump

 

Montgomery, în vârstă de 52 de ani, fusese programată să fie executată prin injecţie letală la ora locală 06.00 p.m. marţi (23.00 GMT), la închisoarea din Terre Haute, Indiana.

Femeia a fost condamnată în 2007 pentru răpirea şi strangularea unei tinere însărcinate, Bobbie Jo Stinnett. Montgomery i-a extras ulterior victimei din pântec fătul de opt luni. Copilul a supravieţuit.

Medici care au examinat-o au declarat curţii că Montgomery suferă de leziuni cerebrale şi tulburare bipolară, între altele, iar potrivit avocaţilor ei, care au cerut săptămâna trecută clemenţa preşedintelui Trump, femeia a fost abuzată în copilărie de tatăl ei vitreg şi prieteni ai acestuia.

Execuţiile federale au fost în repaus timp de 17 ani în SUA şi doar trei bărbaţi au fost executaţi de guvernul federal începând din 1963, până anul trecut, când această practică a fost reluată sub Trump, susţinător vocal al pedepsei capitale.

Administraţia Trump a executat în total zece persoane anul trecut.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO