Un grup rus de dezinformare a început o campanie frenetică de conspirații despre starea de sănătate a Prințesei de Wales
După săptămâni de conspirații frenetice despre motivul pentru care Catherine, Prințesa de Wales, a stat atât de mult timp în afara ochiului public, ea a dezvăluit motivul: fusese diagnosticată cu cancer.
Pentru Kate și familia ei, ultimele trei luni au fost un coșmar. Dar pentru alții, s-ar putea să fi adus o oportunitate.
„Ai avut un subiect pentru speculații, care oferă un loc grozav dacă ești un actor străin și vrei să te implici”, a declarat Martin Innes, expert în dezinformare la Universitatea Cardiff din Țara Galilor, pentru CNN.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
„Este situația ideală, într-adevăr.”
Innes și echipa sa de cercetare au legat 45 de conturi de rețele sociale care postau afirmații false despre prințesă la o campanie de dezinformare afiliată Kremlinului, care a comercializat anterior conspirații despre războiul Rusiei în Ucraina și președintele francez Emmanuel Macron.
Motivul unor astfel de campanii, a spus Innes, este „destabilizarea” antagoniștilor occidentali ai Rusiei și „subminarea încrederii” în instituțiile lor.
Relația Regatului Unit cu Rusia a fost de mult timp mixtă. Britanicii au fost bucuroși să ofere servicii – și să-i primească – pe oligarhii din fosta Uniune Sovietică, în ciuda ostilităților dintre Londra și Moscova.
Un raport parlamentar din Marea Britanie din 2020 a găsit „o mulțime de dovezi ale interferenței Rusiei” în procesele sale democratice, spunând că influența Rusiei a devenit „noul normal”.
Cercetătorii de la Cardiff au desfășurat un amplu program de cercetare în domeniul dezinformarii din 2018, dar au început să investigheze conspirațiile Kate după ce au văzut „modele neobișnuite în datele de trafic” și „picuri care apar din senin”.
„Conturile nu făceau postări originale în sine, ci comentau răspunsuri la postări despre povestea Prințesei de Wales, introduceu materiale despre războiul din Ucraina, denigrau Ucraina sau sărbătoreau integritatea alegerilor din Rusia”, a spus Innes.
Modelul de comportament a fost unul recunoscut de echipa sa dintr-un grup de actori ruși pe care echipa sa i-a studiat înainte.
Grupul este denumit „Doppelganger”, o operațiune legată de Kremlin, care a vizat publicul din Statele Unite și Europa, inclusiv Ucraina.
Este o firmă comercială contractată pentru a desfășura campanii de dezinformare, a spus Innes.
La sfârșitul anului 2022, Meta – proprietarul Facebook și Instagram – a avertizat că Doppelganger a imitat principalele instituții de știri și a creat articole falsificate.
Sursa: CNN
Etichete: Rusia, stare de sanatate, Kate Middleton printesa de Wales, dezinformare, grupe,
Dată publicare:
30-03-2024 11:16