Un grup jihadist a anuntat ca il detine pe romanul rapit in Burkina Faso. Scenariile luate in calcul de autoritati

×
Codul embed a fost copiat

Grupul jihadist Al-Mourabitoune sustine ca il detine pe romanul rapit in Burkina Faso, in aprilie. Anuntul a fost facut intr-un mesaj audio, semnat de cel care se prezinta drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cititi in acest articol:

-► Cine este romanul rapit in luna aprilie, in Burkina Faso
-► Reactia premierului Victor Ponta
-► Ministrul Aurescu se intoarce de urgenta in tara, in contextul informatiilor noi legate de romanul rapit in Burkina Faso
-► Fostul director al SRI George Maior atrage atentia ca Romania nu este scutita de pericolul terorist
-► Scenariile luate in calcul

Mesajul a fost difuzat luni seara de agentia mauritana Al-Akhbar, relateaza AFP, conform Agerpres. Afirmand ca vorbeste in numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei inregistrari audio in araba "face apel la guvernul roman sa acorde o atentie serioasa negocierilor pe tema eliberarii ostaticului detinut de grup".

Citește și
Traian Basescu, Klaus Iohannis
"Domnilor Ponta si Iohannis, treziti-va!". Mesajul lui Traian Basescu despre romanul rapit in Burkina Faso
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Guvernul roman va purta intreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului daca intarzie sa profite de ocazia care ii este oferita de a-si elibera cetateanul", se mai mentioneaza in inregistrare, intr-o aparenta referire la lipsa negocierilor cu Bucurestiul.

Cronologia evenimentelor, marti, 19 mai:

ora 21:00 Reprezentantii institutiilor din Celula de criza interinstitutionala care functioneaza la MAE in cazul romanului rapit in Burkina Faso au analizat, in cursul reuniunilor avute marti, "diverse scenarii de evolutie a cazului si au examinat actiunile posibile pentru solutionarea situatiei cetateanului roman luat ostatic", informeaza un comunicat MAE remis Agerpres.

De asemenea, sursa citata anunta ca "cele mai recente evolutii inregistrate in acest caz, precum si concluziile de etapa ale reuniunilor de astazi ale Celulei de criza interinstitutionala au fost transmise spre informarea operativa a Presedintelui Romaniei si Prim-ministrului Romaniei".

Potrivit MAE, Celula de criza a avut in cursul zilei de marti "o serie de reuniuni", iar ministrul Bogdan Aurescu a participat imediat dupa revenirea in tara la activitatea acestei structuri.

"Celula de criza interinstitutionala continua demersurile de verificare a veridicitatii informatiilor si a materialului audio aparute in presa in cursul zilei de astazi. in acest scop, a fost solicitat si sprijinul partenerilor internationali ai Romaniei. Celula de criza interinstitutionala reitereaza faptul ca, avand in vedere specificul acestei operatii, procedurile de verificare pot sa dureze, nefiind asteptat un rezultat imediat", anunta diplomatia romana.

Totodata, in comunicat se precizeaza ca celula de criza isi va continua activitatea in acelasi regim si va colabora, in continuare, cu partenerii internationali ai Romaniei.

De asemenea, aceasta structura "este in legatura permanenta cu familia cetateanului rapit".

MAE "reitereaza recomandarea ca tratarea in spatiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific si sensibil al acestuia, sa se faca cu toata precautia.

ora 19:00 In acest moment sunt luate in calcul mai multe scenarii. O varianta este ca rapitorii sa il elibereze pe Iulian Ghergut in urma negocierilor, iar romanul sa ajunga cu bine acasa.

Scenariul sumbru este ca ofiterul de securitate sa fie executat public, pentru a servi intereselor teroristilor, sau sa fie vandut unei alte organizatii care poate decide orice legat de acesta.

ora 12.20 Celula de criza de la MAE care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso continua procedurile de verificare a autenticitatii mesajului audio de revendicare a rapirii cetateanului roman, insa aceste proceduri sunt de durata, "nefiind asteptat un rezultat imediat".

"Avand in vedere specificul acestei operatii, procedurile de verificare pot sa dureze, nefiind asteptat un rezultat imediat. in cazul care se va confirma autenticitatea mesajului, Celula de criza interinstitutionala precizeaza ca lansarea unui astfel de mesaj in spatiul public se incadreaza in tiparul obisnuit al situatiilor de acest gen", informeaza MAE intr-un comunicat.

Diplomatia romana mai anunta ca "celula de criza continua sa colaboreze strans, in demersurile pe care le intreprinde, cu partenerii internationali ai Romaniei" si precizeaza ca, "avand in vedere specificitatea unor astfel de cazuri", este "recomandabil ca tratarea acestora in spatiul public sa se faca cu toata precautia".

Celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso a fost constituita la 4 aprilie a.c., atunci cand situatia cetateanului roman a fost cunoscuta autoritatilor romane. Potrivit MAE, celula de criza, din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, SIE, SRI, MApN si ai Administratiei Prezidentiale a transmis permanent informari presedintelui Romaniei si prim-ministrului.

ora 11.45 Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a declarat ca a discutat cu secretarul general al Interpol, Jurgen Stock, despre cazul romanului rapit in Burkina Faso.

"Am discutat astazi cu secretarul general al Interpol despre cazul cetateanului roman rapit in Burkina Faso si despre evolutia acestei situatii si suntem interesati sa avem un schimb de informatii intens cu Interpol in acest caz, avand in vedere experienta acestei organizatii in problematicile de tip terorist. La MAE este constituita o celula de criza inca din aprilie si acolo sunt analizate toate informatiile noi care privesc aceasta situatie", a afirmat Oprea, la finalul ceremoniei de deschidere a celei de a 43-a Conferinte Europene Regionale a Interpol.

In opinia vicepremierului, organizarea in Romania a acestei conferinte reprezinta un moment important pentru Guvern, pentru Ministerul Afacerilor Interne, fiind cel mai "consistent" eveniment al acestui an in planul cooperarii dintre agentiile de aplicare a legii.

"Romania este membru fondator al Interpol, organizatie infiintata in 1923 si primul stat din zona care a readerat la Interpol, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, in 1973. Interpol s-a dezvoltat si a devenit un aliat valoros in lupta impotriva crimei organizate internationale si suntem de acord ca succesul luptei impotriva criminalitatii transfrontaliere depinde de cooperarea operativa dintre statele membre. Prin contributia sa in cadrul organizatiei, MAI, prin Politia Romana, a dovedit ca este un partener serios si profesionist, capabil sa gestioneze problematici complexe si sa contribuie la cresterea nivelului de securitate regionala. Suntem preocupati de participarea la operatiunile Interpol", a spus Oprea.

El a mentionat ca, la nivelul anului 2014, spre exemplu, Romania a contribuit la bazele de date Interpol cu peste 1.750.000 de informatii operative, iar agentiile de aplicare a legii din tara noastra au accesat bazele de aproape 20 de milioane de ori. "Schimbul operativ de informatii a condus, printre altele, la depistarea prin intermediul Biroului national Interpol din cadrul Politiei Romane a unor urmariti international deosebit de periculosi", a adaugat vicepremierul.

ora 11.15 Presedintele Klaus Iohannis este informat constant in legatura cu evolutia situatiei in cazul romanului rapit in Burkina Faso. "Presedintele Romaniei este informat constant in legatura cu evolutia situatiei. Administratia Prezidentiala are reprezentant in celula de criza de la MAE", au precizat pentru Agerpres reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale.

ora 11.10 Fostul director al SRI, George Maior, atrage atentia ca Romania nu este scutita de pericolul terorist si sustine ca faptul ca tara noastra este tinta generica pentru multe organizatii teroriste trebuie sa dea de gandit autoritatilor sa implementeze sau sa elaboreze legislatia in domeniu.

"Imi pare rau sa aflam asemenea vesti. Din pacate, nu am informatii, unii au, probabil, si SRI si SIE au atributii. Eu am spus ca aceste riscuri vor creste. Atrag serios atentia ca nu suntem scutiti de pericolul terorist si iata ca nu este vorba doar de teritoriul national, care este bine protejat, spun eu, este vorba si de cetateni romani peste tot pe glob si faptul ca Romania este tinta generica pentru multe organizatii teroriste trebuie sa dea de gandit autoritatilor si sa implementeze legislatia sau sa elaboreze legislatia pentru care la un moment dat m-am batut si am pierdut", a declarat Maior la Parlament, intrebat cum comenteaza cazul romanului rapit in Burkina Faso.

ora 11.05 Premierul Victor Ponta a declarat ca atat el, cat si presedintele sunt informati cu privire la situatia romanului rapit in Burkina Faso de ministrul de Externe, care gestioneaza celula de criza creata la MAE si imediat ce vor aparea date ce pot fi date publicitatii, acestea vor fi comunicate si in spatiul public.

"Nu pot sa va spun nimic decat ce v-a spus Ministerul de Externe. Ministrul de Externe m-a informat, domnul Aurescu, tot ce vom sti si putem sa comunicam o vom face prin celula de criza", a afirmat premierul, conform Agerpres.

Ponta a confirmat ca ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, aflat la Bruxelles, se va intoarce la Bucuresti. "Se intoarce la Bucuresti. Suntem intr-o situatie speciala, pe care o gestionam si imediat ce avem lucruri care pot fi date publicitatii le vom da", a spus premierul.

ora 09.00 Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, se intoarce marti de urgenta in tara de la reuniunea Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei, care are loc la Bruxelles, in contextul informatiilor noi legate de cetateanul roman rapit in Burkina Faso, au confirmat, pentru Agerpres, surse diplomatice.

ora 08.00 Ministerul Afacerilor Externe a anuntat intr-un comunicat de presa ca celula de criza interinstitutionala care gestioneaza situatia cetateanului roman rapit in Burkina Faso analizeaza aceasta informatie. "Autoritatile romane competente, reprezentate in Celula de criza interinstitutionala convocata de MAE dupa rapire, verifica in regim de urgenta veridicitatea informatiilor prezentate in stirea de presa, inclusiv a mesajului audio. Celula de criza interinstitutionala convocata de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administratia Prezidentiala) lucreaza in permanenta pentru gestionarea situatiei", precizeaza MAE.

Conform comunicatului, impreuna cu MAE, care actioneaza pe toate canalele diplomatice disponibile si gestioneaza activitatea de comunicare, autoritatile romane competente in domeniul securitatii nationale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate in Celula de criza convocata de MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetateanului roman. "Fiecare institutie actioneaza cu instrumentele si metodele specifice de actiune, conform competentelor stabilite prin metodologia aprobata de CSAT. De asemenea, Celula de criza interinstitutionala continua sa colaboreze strans cu partenerii internationali ai Romaniei", a punctat Ministerul roman de Externe.

Romanul rapit in luna aprilie, in Burkina Faso

Iulian Gherghuț, ofiter de securitate, responsabil de paza unei mine de mangan, a fost rapit pe 4 aprilie 2015 de oameni inarmati la Tambao, in nordul Burkinei Faso, in apropiere de frontiera cu Niger si Mali.

Inregistrarea difuzata de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicari jihadiste, se incheie prin reiterarea juramantului de credinta fata de gruparea Statul Islamic, anuntat saptamana trecuta in numele Al-Mourabitoune de Adnan Abou Walid Sahraoui si apoi dezmintit intr-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.

Revendicarea pare sa fie un nou episod in lupta pentru influenta in cadrul Al-Mourabitoune, grup nascut in 2013 din fuziunea grupului lui Mokhtar Belmokhtar si a Miscarii pentru unicitate si jihad in Africa de Vest (Mujao), una dintre formatiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operatiunea franceza Serval, lansata in ianuarie 2013. In comunicatul care ii este atribuit, Mokhtar Belmokhtar caracterizeaza juramantul catre SI si "califul musulmanilor Abou Baqr al-Baghdadi" nul si neavenit si reafirma fidelitatea Al-Mourabitoune fata de seful Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri. Specialistii in domeniu din cadrul agentiei mauritane au interpretat aceste declaratii contradictorii drept un semn al ascensiunii lui Adnan Abou Walid Sahraoui in ierarhia grupului si al diviziunilor care ar putea sa duca la sciziune.

Un expert mauritan in jihadismul din zona Sahel, Isselmou Ould Salihi, vede si el in declaratia atribuita lui Adnan Abou Walid Sahraoui, o "crestere de putere" a rivalului lui Belmokhtar.

Adnan Abou Walid Sahraoui a vorbit de mai multe ori in numele Al-Mourabitoune, pentru a revendica rapiri, atacuri sau atentate sinucigase in nordul Mali.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Victor Ponta:
Victor Ponta: "Facem eforturi pentru romanul rapit in Burkina Faso, dar vremea show-ului la aeroport a trecut"

Cetateanul roman rapit, in urma cu trei saptamani, in Burkina Faso este bine si autoritatile de la Bucuresti discuta cu toti partenerii pentru a reusi sa il aduca pe acesta cat mai curand acasa.

"Domnilor Ponta si Iohannis, treziti-va!". Mesajul lui Traian Basescu despre romanul rapit in Burkina Faso

Fostul presedinte Traian Basescu a tinut sa aduca aminte, pe Facebook, ca romanul Iulian Ghergut este in continuare rapit in Burkina Faso, iar autoritatile nu reactioneaza.

Armata americana si cea franceza ajuta autoritatile din Burkina Faso sa-l caute pe romanul rapit sambata
Armata americana si cea franceza ajuta autoritatile din Burkina Faso sa-l caute pe romanul rapit sambata

Armata americana si cea franceza ajuta autoritatile din Burkina Faso sa-l caute pe romanul rapit sambata de la mina de mangan de la Tambao, a anuntat miercuri ministrul Securitatii, relateaza VOA online.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.