Un fost președinte de stat și aliat-cheie al SUA, judecat pentru acuzaţii legate de trafic de droguri
Fostul preşedinte hondurian Juan Orlando Hernandez este judecat începând de marţi în SUA pentru acuzaţii legate de trafic de droguri.
Juan Orlando Hernandez este judecat de un complet de juraţi din New York urmând să stabilească dacă acest fost aliat cheie al Washingtonului în lupta anti-drog şi-a condus de fapt ţara ca pe un 'narco-stat', transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Hernandez a fost apropiat de Washington în mandatul său din 2014-2022, când Hondurasul a primit peste 50 milioane de dolari drept asistenţă pentru lupta împotriva traficanţilor şi alte zeci de milioane de dolari ca ajutor militar şi de securitate. În mandatul fostului preşedinte american Donald Trump, Hernandez a primit sprijin pentru a combate migraţia.
Însă, la trei luni după ce a plecat din funcţie, procurorii federali din Manhattan l-au acuzat că a acceptat milioane de dolari ca mită de la traficanţi de cocaină pentru a-i proteja.
Procurorul general american Merrick Garland a afirmat că Hernandez a abuzat de putere pentru a conduce ţara ca pe un 'narco-stat'.
Hernandez riscă o pedeapsă minimă de 40 de ani cu executare
În urmă cu trei ani, fratele lui Juan Orlando Hernandez, fostul deputat Tony Hernandez, a fost condamnat în SUA la detenţie pe viaţă pentru acuzaţii legate de droguri. La proces, un procuror a spus că Juan Orlando Hernandez şi-a protejat fratele.
Juan Orlando Hernandez este închis într-un centru de detenţie din Brooklyn de când a fost extrădat, în aprilie 2022.
El a pledat nevinovat la trei capete de acuzare: import de cocaină, conspiraţie şi posesie ilegală de arme.
Hernandez riscă o pedeapsă minimă de 40 de ani cu executare sau chiar detenţie pe viaţă dacă va fi condamnat pentru toate capetele de acuzare.
Procesul începe marţi cu selectarea juraţilor şi este aşteptat să dureze între două şi trei săptămâni.
Procurorii îl acuză pe Hernandez că, în campania sa din 2013, a acceptat 1 milion de dolari de la Joaquin 'El Chapo' Guzman, liderul cartelului mexican Sinaloa, bani de care s-a folosit spre a corupe oficiali pentru a manipula rezultatele votului în favoarea sa, şi că folosit metode similare pentru a fi reales în 2017.
Hernandez s-a apărat spunând că traficanţii de droguri l-au calomniat pentru a obţine ei înşişi pedepse mai uşoare şi a se răzbuna pe acţiunile instituţiilor de forţă în mandatul său.
Acest argument a fost folosit şi de alţi responsabili latino-americani de rang înalt care au fost inculpaţi în SUA în ultimii ani, printre care fostul ministru mexican al securităţii Genaro Garcia Luna, condamnat anul trecut pentru primire de mită de la El Chapo. Liderul cartelului Sinaloa a fost condamnat el însuşi în 2019 pentru trafic de droguri la închisoare pe viaţă.
În februarie 2024, doi co-inculpaţi care urmau iniţial să fie judecaţi alături de Hernandez - vărul său Mauricio Hernandez şi fostul şef al poliţiei naţionale Juan Carlos Bonilla - s-au recunoscut vinovaţi de trafic de droguri.