Un fost gardian al unui lagăr nazist, inculpat pentru complicitate la uciderea a zeci de mii de deţinuţi


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 23 Noiembrie 2018 20:19
Categorie: Stiri externe
Gardian nazist

Un fost gardian al unui lagăr de concentrare nazist a fost pus sub acuzare, vineri, pentru complicitate la uciderea unui număr de 36.233 de deţinuţi, relatează Agerpres, citând procuratura din Berlin.

Bărbatul, în prezent în vârstă de 95 de ani şi identificat doar ca Hans H., i-a păzit pe deţinuţii lagărului de muncă forţată de la Mauthausen, Austria, într-o perioadă cuprinsă între vara lui 1944 şi primăvara lui 1945. În acel interval de timp, cel puţin 36.233 de oameni au fost ucişi în lagăr prin gazare, injecţii sau împuşcare.

Potrivit acuzării, fostul gardian era la curent cu toate metodele de exterminare, iar prin activitatea sa a "vrut să susţină sau cel puţin să faciliteze" aceste asasinate, mai relatează Agerpres.

Foto: Lagărul de concentrare de la Mauthausen

După inculparea sa, urmează ca un tribunal din Berlin să se pronunţe asupra deschiderii unui proces şi mai ales să stabilească dacă acuzatul este apt fizic să compară în faţa instanţei.

Potrivit cotidianului Bild, bătrânul, care trăieşte într-un cartier din sudul Berlinului, mai iese din când în când la cumpărături, deplasându-se cu un cărucior.

Foto: Prizonieri eliberați din lagărul de concentrare de la Mauthausen (anul 1945)

Circa 200.000 de oameni, originari din 40 de ţări - un sfert dintre ei evrei - au fost deţinuţi între 1938 şi 1945 la Mauthausen, situat pe colinele de pe malul de nord al Dunării, în apropiere de Linz, unde a mers la şcoală viitorul Fuhrer. În jur de 90.000 au murit muncind în mine de granit, din cauza malnutriţiei sau a bolilor, împuşcaţi de gardieni, spânzuraţi sau bătuţi.

Mai mulţi foşti responsabili SS au fost judecaţi şi condamnaţi în ultimii ani în Germania pentru complicitate la crimă, ilustrând o severitate sporită, dar tardivă din partea justiţiei germane.

Niciunul dintre aceştia nu a fost, însă, încarcerat, dată fiind starea lor de sănătate.

Foto: Lagărul de concentrare de la Mauthausen

Un alt fost gardian nazist, Johann Rehbogen, în vârstă de 94 de ani şi născut în România, fost paznic al lagărului de la Stutthof, este judecat în prezent la Muenster (vestul Germaniei).

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO