Un fost funcţionar al Băncii Mondiale la Washington este premierul noului Guvern palestinian. Șase miniștri sunt din Gaza
Un nou guvern palestinian a fost învestit duminică la Ramallah, sediu al Autorităţii Palestiniene, obligată să reformeze în perspectiva postbelică din Fâşia Gaza, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas se află sub presiunea comunităţii internaţionale, şi în special a Statelor Unite, care îi cer "reforme administrative" în "beneficiul poporului".
După ce a fost numit prim-ministru la mijlocul lui martie, economistul Mohammed Mustafa, 69 de ani, fost funcţionar al Băncii Mondiale la Washington şi consilier apropiat al lui Abbas, a prezentat joi un guvern alcătuit din 23 de miniştri cu profiluri variate.
Toţi au depus jurământul rând pe rând duminică seara la Ramallah, în Cisiordania ocupată.
Printre noii săi miniştri se numără patru femei şi şase persoane originare din Fâşia Gaza, în special un fost primar al oraşului Gaza.
Prioritatea guvernului va fi să lucreze pentru "reunificarea instituţiilor, inclusiv prin asumarea responsabilităţii pentru Fâşia Gaza", a declarat Mustafa joi într-o scrisoare în care şi-a prezentat foaia de parcurs.
Şeful guvernului, titular al Externelor, a insistat asupra "reconstrucţiei" teritoriilor palestiniene, în principal a Fâşiei Gaza, devastată de război şi pentru care va numi un coordonator dedicat.
Hamas, un rival al mişcării Fatah a lui Mahmoud Abbas, a preluat puterea în Fâşia Gaza în 2007.
Armata israeliană desfăşoară o ofensivă acolo de aproape şase luni drept represalii la un atac fără precedent al mişcării islamiste care a făcut peste 1.160 de morţi în Israel pe 7 octombrie, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale. Războiul a făcut în Fâşia Gaza aproximativ 33.000 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.
Printre alte proiecte majore, Mustafa a menţionat şi problema politică a Ierusalimului de Est, un sector al Oraşului Sfânt ocupat şi anexat de Israel din 1967, şi a promis măsuri de consolidare a finanţelor publice şi de reformare a instituţiilor, cu o secţiune specifică privind "lupta împotriva corupţiei".