Un echipaj spațial a părăsit Pământul în timpul pandemiei

Dată publicare: 09-04-2020 16:32
Dată actualizare: 09-04-2020 16:40
Sursa: ,C.A.


Astronauții Christopher Cassidy, Anatoly Ivanishin și Ivan Vagner

Doi cosmonauți ruși și unul american au părăsit joi Pământul, la bordul rachetei Soyuz, pentru o nouă misiune pe Stația Spațială Internațională (SSI), în plină pandemie de Covid-19.

 

Anatoli Ivanishin, Ivan Vagner și Chris Cassidy au decolat de pe cosmodromul rus Baikanor, din Kazahstan, la ora 04.05 și au andocat pe SSI șase ore mai târziu, la 14.15, pentru o misiune care va dura șase luni.

Lansarea a avut loc în condiții speciale de securitate, fără accesul presei sau al familiilor celor trei astronauți.

NASA are o lungă tradiție a carantinei

Pe de altă parte, NASA are deja o lungă tradiție de carantinare, toți astronauții fiind obligați să stea izolați înainte de a merge în spațiu, pentru a preveni apariția unor simple răceli sau gripă de pe planeta noastră, scrie CNN.

Aceasta a fost, de altfel, una din principalele preocupări ale NASA încă din primele zile ale agenției.

”NASA are o istorie lungă de astronauți în carantină înainte de a merge în spațiu pentru a preveni apariția bolilor precum frigul și gripa de pe planeta noastră. Era o preocupare chiar și în primele zile ale programului de astronaut al agenției.
”Sănătatea și bunăstarea echipajului sunt întotdeauna primordiale”, a declarat Courtney Beasley, specialist în comunicații la Centrul Spațial Johnson al NASA.

”Tot echipajul nostru trebuie să rămână în carantină timp de două săptămâni înainte de lansare. Prin asta se asigură că nu sunt bolnavi sau nu incubează o boală atunci când ajung la Stația Spațială și se numește stabilizare a sănătății”, a explicat reprezentanta NASA.

S-au întors pe un Pământ total diferit de ce știau

Înainte de carantină, astronauții au urmat recomandările Centrului american pentru controlul și prevenirea bolilor cu privire la coronavirus.

În timpul celor două săptămâni de carantină, astronauții locuiesc în clădirile NASA de la centrel spațiale Kenndy și Jonhson, în timp ce cosmonaui ruși fac acest lucru la centrul Roscosmos de la Baikonur.

”Nu au contact direct cu nimeni în tot acest timp, se pregătesc pentru zbor, studiază și se odihnesc, dar pot ține legătura și cu familiile prin apeluri video”, a mai spus Beasley.

Cei trei se întâlnesc la bordul laboratorului orbital cu astronauții Oleg Skripotchka, Andrew Morgan şi Jessica Meir, care ar trebui să se întoarcă pe Pământ la 17 aprilie.

Și vor veni pe un Pământ total diferit de ce au lăsat în urmă, mai arată CNN.

 

 

Sursa: ,C.A., CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO