Un distrugator al SUA s-a apropiat de o insula din Marea Chinei. Beijingul a reactionat printr-o desfasurare masiva de forte

Ultima actualizare: 14-05-2016 07:20
distrugator american

Beijingul a condamnat ferm trecerea unei nave americane de razboi in apropierea unei insule artificiale din apele contestate ale Marii Chinei meridionale, denuntand o 'amenintare pentru interesele si suveranitatea sa', relateaza AFP.

Distrugatorul lansator de rachete USS William Lawrence a navigat marti in apele din jurul recifului Fiery Cross (numit 'Yongshu' in China), in arhipelagul disputat Spratleys, mentioneaza Wall Street Journal, citand un responsabil militar american - o operatiune destinata sa verifice 'libertatea de navigatie' in zona, relateaza Agerpres.

Reciful a fost transformat de Beijing intr-un insula artificiala unde a construit o pista de aterizare, provocand nemultumirea Filipinelor si a Vietnamului, care revendica de asemenea insula.

Nava 'a intrat ilegal in apele din jurul insulelor si recifurilor din insulele Nansha (nume dat de Bejing insulelor Spratleys) fara permisiunea guvernului chinez', a indicat Lu Kang, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez, in cursul unei conferinte de presa.

'Actiunea intreprinsa de SUA ameninta securitatea, interesele si suveranitatea Chinei, prezinta pericole pentru instalatiile si persoanele de pe insule si aduce atingere pacii si stabilitatii regionale', a precizat purtatorul de cuvant. 'Vom lua masurile necesare pentru a proteja suveranitatea si securitatea', a adaugat el, mentionand ca apartenenta arhipelagului si a apelor din jur la China este 'indiscutabila'.

China a trimis doua avioane de lupta J-11 si o aeronava Y-8 de avertisment, precum si trei nave de razboi si doua lansatoare de rachete pentru a atrage atentia navei americane ca trebuie sa se retraga din zona.

Arhipelagul Spratleys, care include aproximativ 100 de insule si recifuri nelocuite, sunt de asemenea revendicate de Vietnam, Filipine, Malaezia si Sultanatul Brunei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO