Un distrugator american a intrat INTENTIONAT in apele unei insule revendicate de China. Reactia dura a Beijingului

Ultima actualizare: 02-02-2016 07:09
distrugatorul USS WIlbur

Tensiunile din Marea Chinei de Sud au fost reaprinse chiar de americani in acest sfarsit de saptamana.

O nava de razboi americana a intrat in zona de 12 mile nautice a unei insule revendicate de China in Marea Chinei de Sud pentru a scoate in evidenta dreptul SUA de a circula liber in ape disputate, a anuntat sambata Pentagonul, citat de AFP.

"Am desfasurat o operatiune menita sa sublinieze libertatea de navigatie in Marea Chinei de Sud anterior in cursul acestei nopti", a precizat purtatorul de cuvant Jeff Davis intr-un comunicat difuzat vineri seara tarziu, dupa ora din SUA, pe tema operatiunii desfasurate in apropierea insulei Triton, in arhipelagul Paracels.

Ministrul chinez de externe a anuntat ca o garnizoana stationata pe insula din regiune a actionat pentru a respinge „gestul provocator” al Statelor Unite. Oficialul de la Beijing nu a speficat in ce a constat actiunea care ar fi expulzat nava americana din apele arhipelagului Paracels.

Suveranitatea asupra insulei Triton este revendicata de China, Taiwan si Vietnam si misiunea efectuata de distrugatorul USS Wilbur are drept scop contestarea tentativelor celor trei tari de a restrange navigatia solicitand o permisiune prealabila sau un drept de trecere, a subliniat purtatorul de cuvant.

"Este vorba despre contestarea exigentelor excesive care restrang drepturile si libertatile de navigatie ale SUA si ale altora si asta nu are nimic de a face cu revendicarile teritoriale privitoare la insule", se mai precizeaza in comunicat.

Demonstratia de forta a distrugatorului multirol lansator de rachete Curtus Wilbur are loc dupa mai multe alte misiuni de acelasi tip in Marea Chinei de Sud, unde mare parte din teritoriu face obiectul unor revendicari din partea Beijingului.

China desfasoara ample operatiuni de transformare a recifelor in porturi, piste de aterizare si alte infrastructuri. In acelasi timp, gigantul asiatic incearca de mai multi ani sa descurajeze tarile vecine sa recurga la arbitraje internationale care, apreciaza autoritatile de la Beijing, ar aduce atingere suveranitatii sale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO