Un californian, suspectat că a importat ilegal un mozaic antic din Siria
Furtul de opere de artă rămâne un obicei în timpul conflictelor armate. Pe 24 iulie, un bărbat în vârstă de 53 de ani a fost acuzat că a importat ilegal un mozaic antic din Siria.
Totul a început în 2016, la Palmdale, în nordul oraşului Los Angeles, potrivit Le Figaro, citat de News.ro.
Agenţii FBI şi anchetatorii au confiscat acest mozaic din casa lui Mohamad Yassin Alcharihi. Intervenţia a fost urmată de o anchetă de "contrabandă de obiecte furate provenind se pare dintr-o zonă de conflict străină de Statele Unite", potrivit biroului procurorului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După ce serviciul de vamă şi de imigraţie al SUA şi conform plângerii guvernului, bărbatul a susţinut că a importat legal un mozaic şi alte piese, între care vase cu o valoare totală de 2.199 de dolari.
Mozaicul având o valoare mult mai mare, el a recunoscut mai târziu că a plătit 12.000 de dolari pentru aceste obiecte probabil de pe piaţa neagră. Mohamad Yassin Alcharihi ar trebui să apară luna viitoare în faţa unui tribunal federal.
Mozaicul de aproape o tonă este în custodia guvernului pentru a fi studiat. Potrivit unui expert, opera "este un mozaic autentic din perioada bizantină reprezentând mitologia romană" şi în special pe semizeul Hercule.
Originea sa a fost de asemenea identificată pentru că obiectul este "conform iconografiei mozaicurilor găsite în Siria, în special în şi din jurul oraşului Idlib".
Din 2011, Siria este pradă unui război civil între gurpări rebele, susţinute de Turcia, şi forţele guvernamentale siriene conduse de Bachar al-Assad şi susţinute de Rusia.
Oraşul Idlib şi regiunea sa nu fac excepţie. În prezent, zona este foarte instabilă. Cu scopul de a proteja bunurile culturale siriene ameninţate de acest război, numeroase ţări, între care SUA, au adoptat restricţii privind importurile de material arheologic provenind din ţară.