Un avion Malaysia Airlines a zburat aproape o ora in directia gresita. Explicatia confuza oferita de companie
Malaysia Airlines efectua luni o ancheta in legatura cu o confuzie a planurilor de zbor care a determinat un avion ce efectua legatura intre Auckland si Kuala Lumpur sa zboare intr-o directie gresita timp de aproape o ora.
Compania malaeziana a recunoscut intr-un comunicat ca pilotii zborului MH132 au primit, din neatentie, un alt plan de zbor, al unui avion care urma sa decoleze mai devreme, subliniind ca aceasta confuzie nu a avut nici o consecinta asupra securitatii pasagerilor.
Dupa ce-au zburat timp de opt minute in directia gresita, pilotul avionului, un Airbus A330, a intrebat controlul aerian din Auckland (Noua Zeelanda), de ce zborul sau spre Kuala Lumpur este indreptat spre sud, in timp ce destinatia sa este spre nord, potrivit media locale.
Pilotul si-a continuat ruta deasupra Marii Tasman, in Pacificul de Sud, dupa care a luat directia nord-est, a relatat ziarul Malaysian Sun.
Potrivit Malaysia Airlines, controlul aerian din Auckland primise din greseala un alt plan unui zbor. In total insa, avionul a zburat in directia gresita aproape o ora, inainte sa revina la ruta corecta.
Un purtator de cuvant al Malaysia Airlines a declarat pentru AFP ca planul de zbor provenea de la compania cu sediul in Kuala Lumpur si ca ancheta este in curs de desfasurare.
AFP noteaza ca incidentul survine in timp ce Malaysia Airlines incearca sa-si revina dupa doua catastrofe aeriene survenite in 2014, care i-au provocat serioase dificultati financiare.
In martie 2014, un Boeing 777 (zborul MH370) a disparut la scurt timp dupa decolarea sa din Kuala Lumpur cu destinatia Beijing, avand la bord 239 de persoane. Un fragment de aripa a avionului a fost gasit in iulie pe insula franceza Reunion, in Oceanul Indian, dar misterul persista.
In iulie 2014, un alt Boeing al Malaysia Airlines, plecat din Amsterdam cu destinatia Kuala Lumpur, a fost distrus in zbor in estul Ucrainei de o racheta de tip BUK, de fabricatie ruseasca, toti cei 298 de ocupanti ai aparatului pierzandu-si viata.