Un avion Lufthansa, cu 108 pasageri la bord, a fost aproape de a intra in coliziune, in zbor, cu o drona
Un avion al companiei Lufthansa a fost luni foarte aproape de a intra in coliziune in zbor cu drona inaintea aterizarii pe principalul aeroport din Varsovia, relateaza agentia Reuters.
Avionul, de tipul Embraer, efectua un zbor de la Munchen la Varsovia si avea 108 pasageri la bord. Drona s-a apropiat la circa o suta de metri de aparatul companiei Lufthansa, cand acesta se afla la altitudinea de 760 de metri. In cele din urma, avionul Embraer a aterizat in siguranta, iar celelalte avioane au primit alte coordonate pentru aterizare pana cand spatiul aerian a fost securizat. Totusi, elicopterele politiei si armatei poloneze, care au fost imediat ridicate de la sol, nu au reperat nicio drona, relateaza Agerpres.
Inainte de a fi confirmat de autoritatile poloneze si de compania Lufthansa, incidentul a fost relatat prima data de publicatia Aviation Herald, care a citat piloti ce spuneau controlorilor de trafic aerian polonezi 'sa aiba grija de spatiul lor aerian', pentru ca 'este destul de periculos'.
Ca urmare a folosirii tot mai frecvente a dronelor in activitati precum filmarea evenimentelor sportive sau agricultura, Uniunea Europeana intentioneaza sa emita noi reglementari privind utilizarea acestor aparate, astfel incat ele sa nu mai reprezinte un risc pentru aviatia civila si sa nu fie permisa folosirea lor in actiuni ce incalca dreptul cetatenilor la intimitate. Aceste reglementari urmeaza sa fie prezentate de Comisia Europeana la toamna, in cadrul unui pachet de norme privind aviatia civila.
Exista insa state europene care au adoptat deja norme proprii privind folosirea dronelor, cum este cazul Germaniei, a carei legislatie interzice prezenta unor asemenea aparate la mai putin de 1,5 kilometri de perimetrul aeroporturilor.
Dronele au provocat panica si in Franta la inceputul acestui an, mai multe dispozitive de acest fel fiind observate deasupra Parisului si chiar deasupra unor centrale nucleare. Pe de alta parte, directorul general al companiei Lufthansa, Carsten Spohr, vede si o oportunitate comerciala in dezvoltarea dronelor, el afirmand luna trecuta ca tehnicienii si unitatile de instruire a pilotilor din cadrul acestei societati pot oferi expertiza.