Un atac al Rusiei a lăsat aproape 100.000 de oameni fără curent electric și apă în Ucraina
O instalație energetică din regiunea Sumi din nord-estul Ucrainei a fost avariată, în urma unui atac al Rusiei cu drone. Aproximativ 100 000 de oameni au rămas fără curent electric.
Potrivit Deutsche Welle, operatorul rețelei naționale Ukrenergo a anunțat că instalația energetică din regiune a fost avariată, provocând pene de curent în capitala regională, Sumi.
Un atac rusesc a lovit, de asemenea, capitala provinciei, numită tot Sumi, întrerupând alimentarea cu apă.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Forțele aeriene ucrainene au precizat că au doborât 24 din cele 27 de drone rusești lansate asupra a 12 regiuni.
Agenția rusă de stat RIA a citat un lider local pro-Kremlin care a declarat că forțele rusești au lovit o fabrică de muniție pentru rachete în orașul Sumi. Informația nu a putut fi verificată în mod independent.
Începând din martie, forțele ruse au intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, făcând din ce în ce mai dificilă furnizarea de energie electrică în țară. Ca urmare, Ukrenergo a luat în calcul mai multe pene de curent, deoarece importurile de energie electrică nu pot acoperi deficitul.
Rusia cucerește un sat din Donețk
Tot sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a transmis că forțele sale au cucerit satul Sokil din estul regiunii Donețk. Așezarea se află la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de capitala regională Donețk, care este controlată de forțele separatiste pro-ruse din 2014.
Autoritățile ucrainene au precizat că cele mai violente lupte din război au loc în regiunea Donețk. Rusia a susținut că a anexat întreaga regiune Donețk în septembrie 2022, alături de alte trei regiuni, dar nu o controlează în totalitate.
Președintele rus Vladimir Putin a cerut Ucrainei să își retragă forțele din cele patru regiuni în schimbul păcii.
Referendumurile care au precedat anexarea pretinsă de Rusia a regiunilor Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia au fost considerate ilegale printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU și au fost condamnate de mai multe țări și grupuri pentru drepturile omului.