Un adolescent chinez executat pentru crima a fost gasit nevinovat la 18 ani de la moartea sa
China a recunoscut luni ca a executat in 1996 un tanar, la varsta de 18 ani, pentru o crima pe care nu a comis-o, in contextul in care erorile judiciare sunt frecvente in sistemul penal chinez, dar sunt recunoscute extrem de rar, relateaza AFP.
Adolescentul de etnie mongola a fost condamnat la pedeapsa capitala pentru viol urmat de omor, in regiunea Mongolia inferioara. El a fost executat dupa proces. Alt barbat a recunoscut fapta in 2005.
Faptele si probele care au motivat verdictul "erau insuficiente si nu destul de hotaratoare", a declarat inalta Curte Populara din orasul Hohhot, intr-o noua hotarare anuntata public luni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marturisirile facute la acea vreme de catre acuzat, prezentat sub numele de Hugjiltu, "sunt incompatibile cu raportul de autopsie" a victimei, a adaugat Curtea intr-un comunicat oficial. Aceasta anunta ca "Hugjiltu este declarat nevinovat".
Familia adolescentului a luptat, timp de zece ani, cu scopul de a obtine un nou proces.
Retelele de socializare chinezesti au difuzat luni imagini in care apare vicepresedintele tribunalului cerand scuze parintilor tanarului si oferindu-le suma de 30.000 de yuani (3.900 de euro) drept compensatie. Aceste scuze nu au fost confirmate de catre presa oficiala.
Sistemul judiciar chinez este criticat adesea pentru hotarari si proceduri arbitrare. Supus autoritatii Partidului Comunist Chinez, el este subminat de abuzuri, obtinerea unor marturisiri si cvasiabsenta dreptului la aparare.
In acest context, erorile judiciare sunt frecvente, inclusiv in cazul pedepselor cu moartea. Este un lucru foarte rar ca justitia chineza sa accepte sa revina asupra unei condamnari, mai ales in domeniul penal.