Ultimul membru al comunității indigene braziliene a fost găsit mort | FOTO
Ultimul indigen brazilian, cunoscut drept „omul găurii”, a fost găsit mort în urmă cu o săptămână, după zeci de ani de la dispariția tribului său.
Membrii tribului au fost uciși de fermieri și mineri în urmă cu mai bine de două decenii, conform aljazeera.com. În tot acest timp, „omul găurii” a trăit izolat, a anunțat Fundația Națională Indienă a Braziliei (FUNAI) într-un comunicat.
Trupul ultimului membru al comunității indigene braziliene a fost găsit într-un hamac, într-o colibă din teritoriul indigenilor Tanaru din statul Rondonia, la granița cu Bolivia.
După ce membrii tribului său au murit, bărbatul a refuzat orice contact cu lumea exterioară și s-a întreținut vânând și cultivând plante.
"They [Funai officials] believe that sometime in the 1980s, illegal ranchers, after leaving initial offerings of sugar, gave the tribe rat poison that killed all bar the 'man of the hole'." https://t.co/wTkfYD43H9
— Persona #SOSYanomami (@PersonalEscrito) August 28, 2022
„Nu avea încredere în nimeni pentru că a avut multe experiențe traumatizante cu oameni neindigeni”, a spus exploratorul Marcelo dos Santos, conform The Guardian.
De unde vine numele de „omul găurii”
Numele său derivă din obiceiul acestuia de a săpa gropi adânci în interiorul colibelor ridicate de el insuși. Aceste gropi erau folosite pe post de capcane pentru animale și ca locuri în care să se ascundă.
Bărbatul simțea că urma să moară
El a trăit într-un teritoriu indigen, într-una dintre cele mai periculoase părți ale pădurii tropicale amazoniene braziliene, fiind permanent sub amenințarea minerilor și fermierilor din zonă, potrivit Survival International.
Autoritățile din Brazilia nu au precizat cauza morții, dar au spus că „nu au existat semne de violență sau luptă”.
„Totul indică faptul că decesul a fost din cauze naturale”, a anunțat FUNAI, o agenție guvernamentală din subordinea Ministerului Justiției care se ocupă de afacerile indigene.
Presa locală a raportat că trupul bărbatului a fost acoperit cu pene de macaw, ceea ce a determinat un expert să speculeze că acesta simțea că i se apropie moartea.
„Odată cu moartea sa, genocidul acestui popor indigen este complet. A fost într-adevăr un genocid: eliminarea deliberată a unui întreg popor de către fermierii înfometați de pământ și bogăție”, a declarat Fiona Watson, directorul de investigații al Survival International, care a vizitat teritoriul Tanaru în 2004.
Conform celor mai recente date guvernamentale, există aproximativ 800.000 de indigeni, aparținând a peste 300 de grupuri distincte care trăiesc în Brazilia, o țară cu 212 milioane de locuitori.
Potrivit FUNAI, există 114 înregistrări ale grupurilor indigene izolate în Brazilia, însă acest număr variază.