Ultimul drum al Papei Francisc. Sfântul Părinte a plecat către veșnicie în aplauzele a sute de mii de oameni
Călătoria Papei Francisc în această lume a ajuns la final. Părinte spiritual pentru un miliard și jumătate de catolici și greco-catolici, prieten pentru noi ceilalți, Sfântul Părinte a plecat către veșnicie în aplauzele a sute de mii de oameni.
Au curs și multe lacrimi, pentru că a fost, în primul rând, papa săracilor și deznădăjduiților, al celor căzuți în păcat și al pruncilor cu mari suferințe fizice. Vorba lui blândă s-a auzit până în mahalale, unde a renăscut speranța, dar și acolo unde cad zilnic bombe.
Sicriul papei - închis în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri seară - a fost scos din Bazilica San Pietro pentru slujba de înmormântare.
Massimiliano Strappetti, asistentul medical personal al Papei Francisc, si cel care i-a fost ca o umbră pontifului bolnav, a sarutat cu blândete pe coșciugul din lemn.
Au urmat apoi aplauze îndelungi. Mulțumim, Francisc! a rasunat din mulțime. Pe capac a fost asezat deschis Noul Testament, iar vântul i-a răsfirat domol paginile.
Ceremonia în aer liber a fost oficiată de 220 de cardinali, 750 de episcopi și peste 4.000 de preoți. Slujba - ținută în cea mai mare parte în latină- a început cu intonarea cântării Odihnă Veșnică.
În stânga sicriului a fost amplasată o replică a faimoasei icoane cu Fecioara Maria, dragă lui Francisc, și la care Papa obișnuia să se roage atunci când ajungea în bazilica Santa Maria Maggiore.
Mesajul citit la funerariile Papei Francisc
În omilia funerară, decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista, în vârstă de 91 de ani, a vorbit cu mare emoție despre valorile care l-au ghidat toată viața pe suveranul pontif. Și despre lupta lui în numele celor năpăstuiți, a migranților și a nevinovaților prinși între războaie.
Cardinalul Giovanni Battista: „În această măreață Piață a Sfântului Petru, unde Papa Francisc a celebrat de atâtea ori Euharistia și a prezidat marile adunări în ultimii doisprezece ani, ne-am adunat cu inimile întristate în rugăciune în jurul trupului său neînsuflețit. Totuși, suntem întăriți de certitudinea credinței, care ne asigură că existența umană nu se încheie în mormânt, ci în casa Tatălui, într-o viață de fericire fără de sfârșit”.
Cardinalul a vorbit de un pontificat care a atins mințile și inimile oamenilor.
Cardinalul Giovanni Battista: „Revărsarea de afecțiune pe care am văzut-o în aceste zile, după trecerea sa de pe acest pământ în eternitate, ne arată cât de mult a atins pontificatul profund al Papei Francisc mințile și inimile oamenilor. Imaginea finală pe care o avem despre el, și care va rămâne întipărită în memoria noastră, este cea de duminica trecută, Duminica Paștelui, când Papa Francisc, în ciuda problemelor sale grave de sănătate, a dorit să ne ofere binecuvântarea sa de pe balconul Bazilicii Sfântul Petru. Apoi a coborât în această Piață pentru a saluta mulțimea numeroasă adunată pentru Sfânta Liturghie de Paște, mergând cu Papamobilul decapotabil”.
Un papă care a vrut să „construiască poduri, nu ziduri”
Papa a ținut să „construiască poduri, nu ziduri”, a spus cardinalul, o frază pe care Francisc a repetat-o de multe ori.
Cardinalul Giovanni Battista: „Suntem aici în număr mare pentru a ne ruga pentru Papa Francisc, ca Dumnezeu să-l primească în imensitatea iubirii Sale. Papa Francisc obișnuia să își încheie discursurile și întâlnirile spunând: „Nu uitați să vă rugați pentru mine." Dragă Papă Francisc, acum noi te rugăm să te rogi pentru noi. Binecuvântează Biserica, binecuvântează Roma și binecuvântează întreaga lume din cer, așa cum ai făcut duminica trecută de pe balconul acestei Bazilici, într-o ultimă îmbrățișare cu întreg poporul lui Dumnezeu, dar și cu întreaga omenire care caută adevărul cu inimă sinceră și ține sus torța speranței”.
Ceremonia funerară a fost simplificata conform dorințelor papei Francisc, exprimate în iunie, anul trecut. De altfel, sfântul părinte și-a dedicat cei 12 ani de pontificat unei „biserici sărace în slujba celor sărmani”.
În final, cardinalul Giovanni Battista care a sfințit sicriul care a fost purtat apoi prin Poarta Sfântă a Bazilicii Sfântul Petru pentru ultima oară.