Ultimele cuvinte ale jurnalistului american Steven Sotloff, inainte sa fie decapitat de gruparea Statul Islamic
Americanul Steven Sotloff, cel de-al doilea jurnalist ucis de gruparea Statului Islamic (SI), si-a inceput ultima calatorie in Siria in compania prietenului sau, Yosef Abobaker.
Steven Sotloff i-a daruit ghidului sau o camera de filmat cu ocazia zilei acestuia de nastere. "La Multi Ani!", i-a urat jurnalistul american Sotloff ghidului sau din zona, Yosef Abobaker. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care au mai apucat sa si le spuna. Ce a urmat dupa a fost cumplit, povesteste Abobaker pentru CNN.
La scurt timp de la intalnirea dintre cei doi, peste 15 militanti inarmati ai gruparii SI au sarit din trei masini si i-au capturat pe cei doi. In cele din urma, Abobaker a fost eliberat. Nu acelasi lucru s-a intamplat si cu prietenul sau, jurnalistul Steven Sotloff, care a fost si ucis ulterior, imaginile fiind postate pe internet.
Citeste si: Cine e Steven Sotloff, al doilea jurnalist american care ar fi fost executat de Statul Islamic
Intr-un interviu acordat pentru CNN, Abobaker a povestit firul intamplarilor din august 2013, atunci cand el, Steven Sotloff si alti trei insotitori ai lor au fost prinsi de teroristi. Interesant este, spune ghidul, faptul ca de atunci si pana in prezent niciun oficial american nu a incercat sa ia legatura cu el pentru a ii oferi informatii despre ceea ce s-a intamplat atunci.
"Nu, nimeni nu a incercat sa ma contacteze si eu chiar am vrut sa ajut. Nimeni nu m-a intrebat nimic…Nu am fost contactat si nu am fost intrebat de starea lor. Si ma pot gasi, e foarte usor. Dar nu, nimeni nu a incercat sa ma contacteze", a marturisit Abobaker, ghidul care crede ca ar fi putut oferi informatii importante si poate ar fi ajutat la recuperarea prietenului sau Sotloff.
Spusele acestuia au fost confirmate si de familia jurnalistului american, care a tinut legatura cu Abobaker. "Aceasta a fost doar una dintre multele greseli facute", a spus purtatorul de cuvant al familiei lui Sotloff. "FBI investigheaza cazul lui Steven Sotloff si nu va divulga detalii referitoare la ancheta. Vrem sa ii aducem pe cei care se fac vinovati de aceasta crima in fata justitei", a marturisit purtatorul de cuvant FBI, Paul Bresson.
Atunci cand echipa jurnalistica a intrat in Siria, Abobaker l-a sunat pe Barfi pentru a confirma prezenta grupului in zona de conflict. Calatoria nu era prima pentru ghid. Abobaker are o experienta de 18 luni in calitate de facilitator pentru jurnalistii straini. Pretul pe care il primea de la Steven Sotloff era de 80 de dolari pe zi. Dupa ce au fost luati ostatici, au fost transportati la o fabrica de textile, marturiseste ghidul, care spune ca a memorat drumul in ciuda faptului ca era legat la ochi.
"M-au intrebat daca stiu cine sunt si le-am spus ca da, cred ca sunt de la SI. Atunci mi-au spus ca ar trebui sa ma omoare pentru ca sunt spion si lucrez cu SUA, CIA si FBI, dar ca imi dau drumul deocamdata pentru ca lucrez cu Tawheed, si pentru ca am hartii… Dar daca urma sa se mai intample sa lucrez cu jurnalisti din nou, atunci ma vor omora cu siguranta", a povestit Abobaker.
Sursa: CNN
Etichete: siria, statul islamic, ultimele cuvinte, Steven Sotloff,
Dată publicare:
17-09-2014 11:17