Ultimatum de la Madrid pentru catalanii care vor independență. 700 de primari riscă anchete
Guvernul de la Madrid le-a dat un ultimatum autorităţilor catalane care au anunţat organizarea unui referendum pentru independență, pe 1 octombrie.
Dacă în 48 de ore nu abandonează aceste planuri, executivul catalan va rămâne fără bani, iar Madridul va prelua finanţele regiunii cu aspiraţii separatiste.
Guvernul lui Mariano Rajoy a anunţat că nu vrea că niciun euro din banul public să fie cheltuit pentru un referendum considerat ilegal de Curtea Constituţională. În plus, 700 de primari riscă să fie anchetaţi penal după ce au sfidat guvernul de la Madrid anunţând public că vor merge mai departe cu pregătirile.
Guvernul spaniol s-a angajat să împiedice acest referendum, declarat anticonstituţional de către justiţie. Însă peste două treimi dintre primarii catalani s-au angajat deja să-şi deschidă localurile municipale votului, convocat pe 1 octombrie de către Executivul care doreşte independenţa acestei regiuni situate în nord-estul Spaniei.
Agitându-şi solemn bastonul de primar, edilii, adunaţi la sediul Guvernului regional, au cântat imnul catalan, "Els segadors", în timp ce o mulţime de manifestanţi ”înarmată” cu steaguri separatiste, le strigau de afară ”Suntem cu voi”.
Parchetul General al Spaniei le-a ordonat miercuri procurorilor Cataloniei să-i citeze să compară pe primarii pregătiţi să coopereze ”la organizarea scrutinului ilegal”, cu scopul de a-i inculpa. Dacă nu răspund citaţiei, ei pot să fie arestaţi.
Şeful Guvernului regional Carles Puigdemont, care i-a primit, a răspuns ”ameninţărilor” şefului Guvernului spaniol Mariano Rajoy: ”nu subestimaţi forţa poporului Cataloniei”.
Rajoy le-a transmis vineri separatiştilor: ”nu subestimaţi forţa democraţiei spaniole. Statul de drept funcţionează”.
”Noi nu suntem infractori”, au declarat numeroşi aleşi, inclusiv Josep Sole, în vârstă de 74 de ani, primarul satului La Maso, cu 300 de locuitori, membru al Asociaţiei municipalităţilor care susţin independenţa. El a declarat pentru AFP că ”doarme perfect liniştit”, în pofida riscului inculpării.
”Sunt ani de zile de cânt catalanii cer mai multă putere, mai ales în materie fiscală”, a spus el, apărându-le ”dreptul de a vota”.
Separatiştii sunt majoritari în Parlamentul regional din 2015, însă societatea catalană este foarte împărţită pe tema problemei independenţei, potrivit sondajelor.
În alegerile regionale din 2015, susţinătorii independenţei au obţinut 47,6% din sufragii, iar tabăra care susţine rămânerea în Spania 51,28%.
În schimb, o majoritate a catalanilor doreşte să se poată exprima printr-un referendum.
Primarul de stânga al Barcelonei - un oraş cu 1,6 milioane de locuitori în care susţinătorii independenţei sunt minoritari - şi-a exprimat sâmbătă ”solidaritatea” faţă de primarii pro-referendum, primindu-i la primărie.
Ada Colau se abţine să se implice în mod direct în organizarea votului, însă a anunţat săptămâna aceasta că locuitorii Barcelonei vor putea să voteze pe 1 octombrie, fără să explice cum.
Puigdemont a declarat ulterior că a ajuns la un acord cu ea.