Ultima redută a Hamas în Fâșia Gaza, greu de cucerit. Ce împiedică trupele israeliene să ia cu asalt Rafah
Israelul și-a retras aproape toți soldații din sudul Fâșiei Gaza, dar îi regrupează pentru etapele următoare ale războiului.
Duminică seară, mii de israelieni au ieșit din nou în stradă. Au cerut demisia premierului Netanyahu și un acord imediat cu Hamas pentru aducerea prizonierilor acasă.
Pe de altă parte, armata israeliană vorbește despre „o nouă fază” în pregătirea pentru „război” la frontiera cu Liban, unde schimburile de focuri cu gruparea Hezbollah se intensifică.
Noi imagini date publicității arată urmările bombardamentelor în spitalul Nasser, din orașul Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza. Armata israeliană și-a redus numărul de trupe în acea zonă, și a lăsat în urmă doar o brigadă.
Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Trupele pleacă din Khan Younis, dar se pregătesc pentru misiunile următoare. Am văzut exemple de astfel de misiuni în acțiune la spitalul Al-Shifa și, de asemenea, în operațiunile de monitorizare în zona Rafah".
Deși a fost avertizat că vor fi consecințe dezastruoase, Netanyahu nu renunță la planurile pentru o ofensivă terestră la Rafah, considerat ultima redută Hamas. Dar acolo s-au refugiat 1,4 milioane de palestinieni, mai mult de jumătate din populația Fâșiei Gaza.
Presiunea internațională pentru o încetare a focului crește, iar Statele Unite, cel mai apropiat și mai puternic aliat al Israelului, a cerut să vadă un plan credibil de protecție a civililor.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate al SUA: „Trebuie să privim dincolo de anunțurile oficiale și să vedem dacă (israelienii) își respectă aceste angajamente în timp, într-un mod susținut și verificabil, astfel încât încrederea să poată fi restabilită, nu doar între lucrătorii umanitari și armata israeliană, ci și între populația din Gaza și Israel".
Dar, premierul Netanyahu a spus că nu va ceda presiunii internaționale.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Suntem la un pas de victorie. În loc ca presiunea internațională să fie îndreptată împotriva Israelului, ceea ce determină doar întărirea pozițiilor Hamas, presiunea comunității internaționale ar trebui să fie îndreptată împotriva Hamas, pentru că astfel va fi promovată eliberarea ostaticilor”.
Mii de israelieni și-au continuat protestele la Tel Aviv și Ierusalim și au cerut demisia lui Netanyahu și eliberarea ostaticilor.
Duminică, Israelul și gruparea Hamas și-au trimis reprezentanți la Cairo pentru noi negocieri de încetare a focului și eliberare a prizonierilor.
Herzi Halevi, șeful armatei israeliene: „Totodată, forțele de apărare israeliene știu cum să facă față și Iranului, atât în defensivă, cât și în ofensivă. Ne-am pregătit pentru acest lucru".
Declarația ofciialului israelian vine după ce, zilele trecute, un consilier militar iranian a avertizat Israelul că niciuna dintre ambasadele sale nu mai este în siguranță după atacul de săptămâna trecută din Damasc. 12 persoane au murit, inclusiv doi generali iranieni de elită, în urma unor explozii atribuite de Teheran Israelului.