Ultima gaselnita a lui Ghaddafi: barci umplute cu explozibil
In disperarea sa de a ramane dictatorul Libiei, Muammar Ghaddafi inventeaza masini ale mortii. Soldatii NATO au descoperit mai nou barci umplute cu explozibil, echipate cu manechine, trimise in larg spre convoaiele umanitare ca sa le distruga.
Militarii din flota NATO care asigura embargoul maritim in Libia au observat o schimbare de tactica a dictatorului in lupta din Marea Mediterana, in apropierea portului Misrata, luni dimineata.
Doua barci pneumatice pareau ca se indreapta spre tarm Cand salupele de razboi si elicopterele militare s-au apropiat de ele, una dintre barci s-a intors brusc si a luat-o in directia opusa. Ambele au fost in cele din urma oprite.
Ce era la bord? Cate o tona de explozibili in fiecare, potrivit NATO, si doua manechine "umane". NATO a aruncat in aer salupele, folosind arme de foc de calibru mic.
Iata asadar ca trupele Aliantei Nord-Atlantice sunt nevoite sa faca fata inventiilor disperate ale lui Muammar Ghaddafi. Dictatorul este lipsit practic de mijloacele sale militare traditionale, deoarece orice avio care se ridica de la sol este eliminat si orice nava de razboi care ar iesi pe mare ar avea parte de aceeasi soarta.
NATO incearca sa convinga fortele loiale lui Muammar Ghaddafi sa dezerteze.
NATO a lansat o campanie psihologica, prin mesaje radiofonice si pliante imprastiate din avioane, pentru a-i indemna pe militarii libieni sa dezerteze. De asemenea, Alianta incearca sa incurajeze trupele loiale lui Ghaddafi si civilii sa stea departe de obiectivele militare, afirma locotenent-colonelul britanic Mike Bracken.
Pe de alta parte, oficiali din cadrul regimului au amenintat ca vor trimite "scuturi umane" la releele de telecomunicatii care ar putea fi vizate de raidurile NATO.
Avertismentul vine dupa ce un general britanic avertiza ca NATO va trebui sa extinda raidurile aeriene si sa vizeze infractructura care il ajuta pe Ghaddafi sa se mentina la putere.
Ce mai face Fregata romaneasca
Fregata "Regele Ferdinand", care si-a inceput pe 30 aprilie, a executat pana in prezent peste 70 de misiuni. Starea de sanatate si moralul membrilor echipajului romanesc sunt foarte bune, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii.
Fregata are ca misiuni principale patrularea si monitorizarea navelor din zona de responsabilitate, interogarea si controlul navelor suspecte de transport de arme si mercenari catre Libia.
Gruparea navala sub comanda NATO, din care face parte fregata romaneasca, are in compunere 20 de nave, iar in statul major al acesteia sunt si doi ofiteri din Fortele Navale Romane.
Fregata "Regele Ferdinand", comandata de comandorul Mihai Panait si avand la bord un echipaj alcatuit din 205 marinari, a parasit Portul Constanta la 22 aprilie pentru a participa, timp de trei luni, la operatia "Unified Protector".