UE se confruntă cu o revoltă a migrației. Un stat a amenințat deja Bruxelles-ul că va bloca cererile de azil
Din ce în ce mai multe țări membre sunt în conflict cu Bruxelles-ul cu privire la modul de tratare a migranților care sosesc.
Guvernul de la Varșovia intenționează să suspende temporar dreptul celor sosiți de a solicita azil, chiar dacă acest lucru contravine atât dreptului internațional, cât și normelor Uniunii Europene, însă prim-ministrul Donald Tusk insistă că nu va da înapoi.
„Este dreptul și datoria noastră să protejăm frontiera poloneză și europeană. Securitatea acesteia nu va fi negociată. Cu nimeni”, a declarat Tusk pe rețelele sociale luni după-amiază.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Tusk, fost președinte al Consiliului European și un lider-cheie al Partidului Popular European de centru-dreapta, din care face parte și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reflectă un ton mai dur în ceea ce privește migrația care afectează continentul.
Lukașenko „dirijează” migranții
În prezent, notează publicația POLITICO, polonezii sunt din ce în ce mai sceptici în ceea ce privește primirea migranților, în special din țări non-europene.
În ultimii trei ani, Polonia a văzut mii de oameni încercând să treacă granița foarte împădurită cu Belarus. Aceștia au fost încurajați să zboare la Minsk de către președintele belarus Alexander Lukașenko, fiind apoi îndrumați de autoritățile belaruse spre granița cu Polonia, precum și cu Lituania.
Autoritățile poloneze numesc tactica lui Lukașenko „transformarea migrației în armă” ca modalitate de a afecta UE și de a-și ajuta aliatul rus, în timp ce von der Leyen a denunțat ceea ce a numit o „formă crudă de amenințare hibridă”.
Tusk a declarat că cel puțin 26 000 de persoane, în mare parte din Orientul Mijlociu și Africa, au traversat din Belarus numai în acest an. Acest lucru a determinat, de asemenea, Germania să impună propriile restricții la frontieră, plângându-se de faptul că migranții se deplasează spre vest după ce au trecut în UE.
Guvernul polonez a anunțat sâmbătă că va lua măsuri pentru a suspenda dreptul noilor sosiți de a solicita azil.
Ce transmite Bruxelles-ul
Între timp, Bruxelles-ul a avertizat Varșovia că este aproape sigur incompatibil cu normele la nivel de bloc. Comisia Europeană a declarat pentru sursa citată că țările membre trebuie să facă față „atacurilor hibride” din Belarus și Rusia „fără a compromite valorile noastre”.
Subiectul migrației a devemit o mare problemă politică și este din ce în ce mai puternică. Totodată, este și unul dintre motivele pentru care partidele de extremă dreapta sau populiste de pe continent au primit un sprijin sporit.
În replică, Comisia a prezentat în iunie un nou pachet de măsuri privind migrația, menite să sporească competențele țărilor membre de a repatria persoanele care nu au dreptul să rămână în bloc și să introducă un „mecanism de solidaritate permanent, obligatoriu din punct de vedere juridic, dar flexibil, pentru a se asigura că nicio țară din UE nu este lăsată singură atunci când se află sub presiune”, mai notează jurnaliștii de la POLITICO.
Sursa: Politico.eu
Etichete: migranti, uniunea europeana, bruxelles,
Dată publicare:
15-10-2024 16:04