UE respinge schema de plată propusă de Moscova, privind plata gazelor în ruble. „Reprezintă o încălcare a sancţiunilor”

Ultima actualizare: 03-05-2022 09:24
Gaze UE
Shutterstock

Folosirea schemei propuse de Moscova pentru companii străine pentru plata gazului rusesc în ruble ar încălca sancţiunile impuse de Uniunea Europeană contra Rusiei, a anunţat luni comisarul european pentru energie Kadri Simson, transmite Reuters.

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

''A plăti în ruble prin mecanismul de conversie gestionat de autorităţile publice ruse şi un al doilea cont dedicat în acest scop la Gazprombank reprezintă o încălcare a sancţiunilor şi nu poate fi acceptat'', a declarat Kadri Simson într-o conferinţă de presă după o întâlnire cu miniştrii energiei din ţările Uniunii Europene, la Bruxelles.

Comisia Europeană nu are informaţii conform cărora vreo companie europeană a plătit în ruble pentru gazele ruseşti, după ce Moscova a cerut cumpărătorilor străini să se conformeze mecanismului de convertire a plăţilor din euro sau dolari în ruble, a mai declarat Kadri Simson, potrivit Agerpres.

UE nu are informaţii că firmele ar fi plătit în ruble pentru gazele ruseşti

"Comisia Europeană nu are informaţii despre nicio companie privată sau ţară care este dispusă să facă asta", a declarat Kadri Simson la sosirea la reuniunea miniştrilor Energiei din statele membre ale Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului.

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să pună în practică o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO