UE ignoră preocupările Ungariei și Slovaciei legate de sancțiunile împotriva importului de petrol din Ucraina
Comisia Europeană nu intenționează să înceapă discuții oficiale cu Ucraina după ce Kievul a impus o interdicție parțială a exporturilor de petrol rusesc în Ungaria și Slovacia, a declarat joi executivul UE.
În iunie, Ucraina a adoptat sancțiuni care blocau tranzitul țițeiului vândut de cea mai mare companie petrolieră privată a Moscovei, Lukoil, către Europa Centrală, stârnind temeri de lipsuri de aprovizionare în Budapesta și Bratislava.
Luna trecută, cele două țări au trimis o scrisoare executivului UE, îndemnându să deschidă consultări de urgență cu Ucraina în legătură cu această mișcare – un precursor al acțiunii în justiție. Kievul, susțineau ei, încălca un acord comercial pe scară largă din 2014 cu Bruxelles-ul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Însă, joi, executivul UE a respins cererea. Adresându-se reporterilor, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Balazs Ujvari, a declarat că consultările urgente „nu par să fie garantate”, argumentând că, în evaluarea preliminară a Comisiei, sancțiunile nu prezintă „un risc imediat pentru securitatea aprovizionării [ambelor țări]”.
Ujvari a spus că Comisia încă „verifică faptele” și a răspuns scrisorii slovace și maghiare cu o solicitare de mai multe informații.
Între timp, după întâlnirea de joi cu premierul ucrainean Denys Shmyhal, șeful comercial al UE Valdis Dombrovskis a mai spus că exporturile de petrol către Ungaria și Slovacia „nu au fost afectate, atâta timp cât Lukoil nu este proprietarul petrolului”.
În urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Moscova în 2022, UE a impus un embargo asupra importurilor de petrol rusesc, dar a scutit aprovizionarea prin conducte – inclusiv cele care vin în Ungaria și Slovacia prin conducta Druzhba – pentru a oferi acestor țări timp să găsească surse alternative.
Sursa: Politico
Etichete: Ucraina, Ungaria, slovacia, petrol, lukoil,
Dată publicare:
01-08-2024 20:33