Videanu: Nu avem nicio problema din cauza scandalului Rusia-Ucraina
Importurile de gaze nu sunt afectate de disputa dintre Rusia si Ucraina, desi rusii au redus cu 32% nivelul gazelor exportate catre tara noastra, au anuntat oficialii romani.
Uniunea Europeana a cerut vineri seara Rusiei si Ucrainei o "reluarea imediata a livrarilor complete de gaz catre tarile membre UE", dupa ce Polonia si Ungaria au denuntat scaderi ale livrarilor lor ce tranziteaza teritoriul ucrainean, relateaza AFP.
Intr-un comunicat, noua presedintie ceha a UE "cere o solutie urgenta la disputa comerciala dintre Federatia Rusa si Ucraina si o reluare imediata a livrarilor complete de gaz catre tarile membre UE".
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, a cerut, de asemenea intr-un comunicat separat, "o reluare imediata a tuturor livrarilor".
Compania ruseasca Gazprom a oprit livrarile de gaze naturale catre Ucraina vineri dimineata, cand a expirat vechiul contract dintre cele doua parti. Asistam, practic, la repetarea incidentului din urma cu trei ani, cand rusii au oprit gazele tot pe 1 ianuarie.
La sediul Gazprom discutiile au continuat pana aseara tarziu, dar s-au soldat cu un esec: la 10 dimineata presiunea si cantitatea de gaze din conducte a scazut brusc.
Practic, acum se pompeaza doar gazele pentru tarile Uniunii Europene, pentru ca 80% din exporturile de gaze naturale ale Rusiei trec prin conductele din Ucraina. Gazele rusesti acopera un sfert din consumul celor 27 de tari ale Uniunii.