Ucrainenii își mențin tot mai greu pozițiile de apărare în Severodonețk. Guvernator: Nimeni nu se predă
În Ucraina, guvernatorul de la Severodonețk spune că „nimeni nu se predă", dar ucrainenii mențin tot mai greu pozițiile de apărare din orașul de care depinde controlul unei întregi provincii din estul țării, Luhansk.
800 de civili, cel puțin, s-ar adăposti de atacurile rusești în buncărele fabricii de îngrășăminte chimice din Severodonețk. Pe de altă parte, oficiali de la Kremlin spun că sunt planuri de anexare a Hersonului, cât mai curând posibil, așa cum a fost cu Crimeea. Iar discuțiile între Rusia și Turcia pentru reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene nu au dus la nicio soluție.
După câteva zile de acalmie, rușii au reluat bombardamentele asupra satelor din regiunea ucraineană Harkov. Sunt morți și răniți.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Rușii nu par să plănuiască o ofensivă spre Harkov. Așa că bombardamentele au doar rolul de a teroriza populația.
Tot în sud, orașul Nikolaev este bombardat zilnic
Soldat: Am văzut o mulțime de salve. Trăgeau cu mai multe (lansatoare Grad) deodată. Strălucea cerul...
În luptele din regiunea Donbas, rușii aruncă în luptă noi unități și folosesc artileria pentru a deschide drumul. În imagini, se vede cum obuziere ucrainene livrate din occident sunt atacate cu rachete.
De partea cealaltă, ucrainenii folosesc drone pentru a arunca proiectile peste tranșeele rușilor și atacă depozitele de muniție din spatele frontului. Aici, un transportor blindat rus, cu soldați, e lovit de un obuz în timp ce doi militari încearcă să recupereze un camarad rănit.
În Donbas, echipele ucrainene pentru situații de urgență continuă să evacueze oamenii din localitaile de pe lina frontului. Dar mulți nu vor să plece.
Localnică: Dacă plecăm acum, nu ne mai întoarcem niciodată. O să fim pe drumuri și fără de niciunele...
Pe diferite fronturi, războiul s-a transformat într-unul de uzură, cu tranșee și poziții fortificate, care amintesc de Primul război mondial.
Corespondent CNN: Se pare că și unii, și ceilalți au săpat tranșee și luptele stagnează. Niciuna dintre părți nu este suficient de puternică să câștige războiul, și nici suficient de slabă ca să-l piardă.
Duelurile de artilerie rămân, însă, periculoase.
Corespondent CNN: (Rușii) vor riposta, așa că trebuie să plecăm de aici. Pentru asta am fost aduși aici... să vedem.
Pierderile rușilor sunt uriașe, susțin responsabilii ucraineni.
Volodimir Zelenski: Peste 31.000 de soldați ruși au murit în Ucraina. Din 24 februarie, Rusia plătește pentru acest război absurd cu Ucraina cu aproape 300 de vieți de soldați, zilnic. Va veni și ziua în care numărul morților va depăși pragul admisibil, chiar și pentru Rusia.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost în Turcia pentru a discuta cu omologul sau de la Ankara despre deschiderea, în siguranță, a unui coridor, pe mare, pentru reluarea exporturillor ucrainene de grâu.
Ministrul rus de Externe: Situația actuală cu cerealele din Ucraina nu are nimic de a face cu o criză alimentară. Până de curând, guvernul ucrainean, inclusiv președintele Zelenski, negau că vor să înceapă deminarea apelor de coastă, pentru ca vasele cu cereale să poată trece în siguranță. Iar acum câteva zile l-am auzit pe președintele Zelenski spunând: "Dați-ne arme anti-navă și vom face asta singuri. Cred că este destul de clar cât de "sănătoasă" este această declarație.
Presa rusă susține ca exporturile de cereleale vor fi reluate săptămâna aceasta din Berdyansk, un port ucrainean aflat sub ocupația rușilor.