×

Ucrainenii au distrus baza mercenarilor „Wagner” din Luhansk, dar fac față tot mai greu luptelor din Severodonețk

„Obiectivul invaziei din Ucraina este recuperarea unor teritorii care aparțin de drept Rusiei”, spune preşedintele Vladimir Putin, care şi-a comparat misiunea cu domnia ţarului Petru cel Mare.

Pe front, ucrainenii au reuşit să distrugă baza mercenarilor „Wagner” din Luhansk, dar fac tot mai greu faţă asaltului intensificat al ruşilor în Severodonețk. Ambele tabere pierd în fiecare zi foarte mulți soldaţi. De la începutul războiului, Kremlinul ar fi primit aproape 42.000 de cereri pentru despagubiri de la familiile soldaților morti ori dispăruți în Ucraina.

Dacă Saddam Hussein a putut fi spânzurat, și aceștia pot fi spânzurați.
Dar de ce, când putem să-i împușcăm?
Nu! Spânzurați-i!
Militarii sunt împușcati! Criminalii sunt spânzurați!

Așa se discută la televiziunea de stat din Rusia soarta celor 3 voluntari străini, 2 britanici și un marocan, condamnați la moarte de un așa-zis tribunal al separatiștilor ruși din Donețk.

Într-un interviu realizat în iarnă de Sky News, cei doi englezi explicau de ce luptă pentru Ucraina.

Citește și
arme romanesti armament Romania
Cererea de arme românești a explodat. SUA, printre statele pentru care Romarm este un furnizor esențial

Soldat britanic: Sunt căsătorit cu o ucraineancă. Am tot dreptul să fiu aici. Mi-a luat ceva timp să mă integrez, dar băieții știu că nu sunt un turist de război sau un dependent de senzații tari.

Acum, britanicilor parcă nu le vine să creadă că nu mai există nicio soluție.

Soldat britanic: Sperăm că sentința va fi mult mai justă, judecând circumstanțele în care am ajutat la desfășurarea anchetei și, de asemenea, pentru că m-am predat Republicii Populare Donețk. Mi-aș dori să fie altfel, dar Dumnezeu va fi cel care mă va judeca când va veni momentul.

Pe de altă parte, un colonel rus s-a plâns în fața camerelor de luat vederi că soldații ucraineni capturați nu răspund la tortură.

Colonel rus: Sunt unii...vorbești cu ei și ...îți lasă impresia că nu ei sunt prizonierii no;tri, ci noi suntem prizonierii lor. Au un comportament sfidător, nu răspund la durere... nimic. Și da, asta se întâmplă pe tot frontul.

Între timp, pe front, Rusia forțează cucerirea orașului Severodonețk, ultimul teritoriu disputat din regiunea Luhansk. Ucrainenii încă rezistă și la marginea orașului.

Dar artileria rusă provoacă pierderi imense armatei ucrainene. În fiecare zi mor până la 200 de militari ucraineni, iar 500 sunt răniți.

Guvernatorul din Luhansk: Apărătorii noștri își vor menține pozițiile cât vor putea. Dar, dacă numărul și densitatea bombardamentelor vor rămâne la acest nivel, va veni momentul când toate pozițiile noastre vor fi pur și simplu distruse. Soldații noștri nu vor mai avea unde să se mai ascundă.

Ucrainenii ripostează, dar sunt nevoiți să ducă mai mult o luptă de gherilă, din cauza superiorității artileriei rusești.

Pe front au ajuns multe dintre obuzierele și unitățile de artilerie autopropulsată trimise Ucrainei de statele occidentale. Kievul spune însă că nu sunt de ajuns pentru a-i scoate pe ruși din regiunile ocupate.

Guvernatorul din Luhansk: Armata poate recuceri orașul (Severodonețk) în 2-3 zile. Singurul lucru care ne lipsește e artileria occidentală cu rază lungă de acțiune.

Londra rămâne unul dintre aliații cei mai dedicați ai Kievului.

Boris Johnson: Putin nu va reuși niciodată să subjuge Ucraina. Și nu trebuie să i se permită nici să înghită părți din Ucraina, cum a mai făcut în trecut, și apoi să declare încetarea focului. Crocodilul se întoarce mereu pentru mai mult. Acceptând asta, am recunoaște în acest fel ca agresiunea și violența dau roade. Nu cred că este o soluție rapidă pentru Ucraina și trebuie să o sprijinim cât e necesar. Știu că unii sunt tentați să spună că nota de plată pentru sprijinirea Ucrainei este deja prea mare și că ucrainenii ar trebui imboldiți să accepte termenii lui Putin. Să abandonăm Ucraina ar fi respingător din punct de vedere moral, din moment ce ei sunt victimele și au dreptul să se apere.

Ca pentru a confirma verdictul lui Johnson, după o vizită la muzeul dedicat lui Petru cel Mare, președintele Vladimir Putin s-a comparat cu ilustrul sau înaintaș.

Vladimir Putin: Când Petru cel Mare a stabilit capitala țării la Sankt Petersburg, nicio țară europeană nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea considera că face parte din Suedia. Dar, din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi alături de popoare fino-ugrice. Ce a făcut el (Petru cel Mare)? A luat teritoriile înapoi și le-a fortificat. Se pare că acum ne-a venit și nouă rândul să ne luăm teritoriile înapoi și să le fortificăm.

Putin s-a facut însă că uită, în mod convenabil, că lui Petru cel Mare i se datorează nu doar expansiunea Rusiei în secolul al 18-lea, ci și apropierea Imperiului de Europa. Exact opusul a ceea ce face acum Putin.

Citeste și...
Război în Ucraina, ziua 107. Șefa Băncii Centrale a Rusiei: „Efectele sancțiunilor sunt mai puțin puternice decât ne temeam”
Război în Ucraina, ziua 107. Șefa Băncii Centrale a Rusiei: „Efectele sancțiunilor sunt mai puțin puternice decât ne temeam”

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Cererea de arme românești a explodat. SUA, printre statele pentru care Romarm este un furnizor esențial
Cererea de arme românești a explodat. SUA, printre statele pentru care Romarm este un furnizor esențial

De când a început războiul din Ucraina, fabricile de armament din România produc la capacitate maximă.

Ultimele Știri
Conducta care oferă României acces la gazele azere și la cele lichefiate americane devine operațională
Conducta care oferă României acces la gazele azere și la cele lichefiate americane devine operațională

În plină criză a gazelor, care afectează deja 12 țări, printre care și Germania, apare calea prin care România să importe și altfel de gaze decât cele rusești.

ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu
ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu

Echipa ȘtirileProTv.ro susține demersul asociației Salvați Copiii România și al INSMC, care, împreună, vor moderniza și recompartimenta Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ce fac parte din Maternitatea Polizu din București.

Simona Halep, eliminată de la Wimbledon 2022. Elena Rybakina joacă în finală cu Ons Jabeur
Simona Halep, eliminată de la Wimbledon 2022. Elena Rybakina joacă în finală cu Ons Jabeur

Simona Halep (30 de ani, locul 18 WTA) a fost eliminată în semifinalele turneului de la Wimbledon 2022. Elena Rybakina (23 de ani, locul 23 WTA) o va întâlni în finala turneului pe Ons Jabeur (27 de ani, 2 WTA).